ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Κοντά σε συμφωνία που θα περικόψει τα τραπεζικά κέρδη

12:59 - 13 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Κοντά σε συμφωνία που θα περικόψει τα τραπεζικά κέρδη
Πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα αλλάξει τους κανόνες που διέπουν τα τραπεζικά δάνεια, που ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται η ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που μίλησαν στο Reuters, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα είναι ενοχλημένη, καθώς έπειτα από κάποιες μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν στα επιτόκια οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν τα μετρητά τους στην ΕΚΤ, βγάζοντας κέρδη χωρίς κίνδυνο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε διανείμει στις τράπεζες 2,1 τρις ευρώ με χαμηλά, ακόμα και αρνητικά επιτόκια, με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθούσε την επανακίνηση της οικονομίας.

Η δυνατότητα λοιπόν αυτή των τραπεζών να κερδοσκοπούν δίχως κίνδυνο, οδήγησε αξιωματούχους της ΕΚΤ να εξετάσουν πέντε επιλογές για την αλλαγή των κανόνων που διέπουν το πρόγραμμα πιστώσεων TLTRO (Στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης), οι οποίες βέβαια θεωρήθηκε ότι είτε εγείρουν νομικές ή πολιτικής δυσκολίες, είτε αντιβαίνουν των στόχων της ευρωτράπεζας.

Μειώθηκαν οι επιλογές της ΕΚΤ, εξετάζεται η επόμενη μέρα

Μία εκ των πηγών δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκονται κοντά στην απόφαση που θα επιφέρει πλήγμα στις τράπεζες, που σε μεγάλο βαθμό είναι και ο στόχος της ΕΚΤ. Το πιο πιθανό είναι ότι η απόφαση θα ληφθεί στη συνάντηση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου, καθώς δεν οφελεί σε κάτι η περαιτέρω αναμονή. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι τρεις επιλογές της ΕΚΤ

Από τις τρεις επιλογές, η απλούστερη θα ήταν η μονομερής αλλαγή των όρων των TLTRO, ώστε τα μετρητά που σταθμεύθηκαν στην ΕΚΤ να μην τοκίζονται με το επιτόκιο καταθέσεων. Το όφελος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ότι όλες οι τράπεζες θα επηρεάζονταν με τον ίδιο τρόπο και η ΕΚΤ δεν θα ευνοούσε κάποια. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή είναι πιθανό να συναντήσει νομικά εμπόδια, με τις τράπεζες να υποβάλλουν ενδεχομένως αγωγές.

Μία άλλη επιλογή θα ήταν τα μετρητά των TLTRO να αντιμετωπίζονται με τους όρους των ελάχιστων αποθεματικών που διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ. Τέτοια αποθεματικά τοκίζονται πλέον κατά 0,5% χαμηλότερα από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ.

Μια τρίτη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί ένα είδος κλίμακας που θα επέτρεπε στις τράπεζες να απολαμβάνουν ευνοϊκότερο επιτόκιο έως ένα ορισμένο όριο, μετά το οποίο θα ισχύει χαμηλότερο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι είναι πολιτικά απαράδεκτο να αποκομίζουν οι τράπεζες τέτοια υπερκέρδη την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και οι απλοί άνθρωποι υποφέρουν. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι μία τέτοιου είδους διευκόλυνση δεν συνάδει με την πολιτική στα επιτόκια, η οποία γίνεται αυστηρότερη.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:58 - 13 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.