ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυνατή και ενωμένη Ευρώπη «είδε» ο Ζελένσκι

16:53 - 13 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Δυνατή και ενωμένη Ευρώπη «είδε» ο Ζελένσκι
Αγνοώντας επιδεικτικά την διαφοροποίηση πολλών ευρωπαίων ηγετών, στις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, λόγω του πολέμου με την Ουκρανία, ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, μιλώντας σήμερα, μέσω βίντεο, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, «είδε» ενέργειες που έχουν κάνει την Ευρώπη άνευ προηγουμένου ισχυρότερη!

Παραγνωρίζοντας τις δυσμενέστατες επιπτώσεις, που έχουν για τους ευρωπαίους πολίτες, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και τα εμφανή φαινόμενα διάλυσης της ΕΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «Ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο δυνατή η ενωμένη Ευρώπη όσο είναι σήμερα».!

Μπαίνοντας δε στο προκείμενο, κάλεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης να εστιάσει σε όλα όσα χρειάζονται για να αποτρέψουμε τους Ρώσους τρομοκράτες να καταστρέψουν τις ζωές μας.

Αυτή την «εστίαση» μάλιστα, την χαρακτήρισε « ως δύναμη του διαλόγου» και πρόσθεσε:

«Μαζί απομονώνουμε τη Ρωσία. Μαζί την τιμωρούμε για τον τρόμο και την κάνουμε να νιώσει το τίμημα του πολέμου που έχει εξαπολύσει. Χάρη στον διάλογό μας έχουμε πολύ σημαντικά προγράμματα υποστήριξης για την Ουκρανία. Προγράμματα άμυνας, οικονομική στήριξη, προγράμματα στήριξης των Ουκρανών, εκείνων που έπρεπε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να σωθούν από εχθροπραξίες…»

Αυτός ο διάλογος (sic) πρέπει να συνεχιστεί, τόνισε ο Ζελένσκι, «για να γίνει υπεύθυνη η Ρωσία ως επιτιθέμενο κράτος και κάθε Ρώσος δολοφόνος και σφαγέας για όλα τα εγκλήματα αυτού του πολέμου, για κάθε εκδήλωση του τρόμου τους. Όταν δημιουργηθούν νομικοί μηχανισμοί, όταν αρχίσουν να λειτουργούν, αυτό θα γίνει μια από τις πιο ισχυρές εγγυήσεις για μακροπρόθεσμη ειρήνη».

Η Ευρώπη μπορεί να παίξει «έναν ιστορικό ρόλο στη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ας το κάνουμε. Θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου», είπε.

Ευχαριστώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο για την παρέμβασή του ενώπιον της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της PACE Tiny Kox, χαρακτήρισε τα λόγια του «σοφά» και είπε:

«Το χειροκρότημα που μόλις λάβατε δείχνει πόσο εκτιμούμε το θάρρος σας, την αποφασιστικότητά σας, αλλά και τα σοφά σας λόγια και τη σοφία που μοιραστήκατε μαζί μας για το πώς να τερματίσετε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό και να αποκαταστήσετε τη δικαιοσύνη, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σας».

«Όλοι θεωρούμε τη μονομερή επίθεση της Ρωσίας ως επίθεση κατά της πολυμερούς συνεργασίας που έχει σκοπό να προστατεύσει όλους τους πολίτες μας στην Ευρώπη. Γι' αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι στην εντολή μας για να στηρίξουμε τη χώρα σας και τους πολίτες σας σε αυτές τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές», πρόσθεσε ο κ. Kox.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.