ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τα επιτόκια, έρχεται συρρίκνωση του ισολογισμού για την ΕΚΤ

21:30 - 15 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Μετά τα επιτόκια, έρχεται συρρίκνωση του ισολογισμού για την ΕΚΤ
Να εξετάσει το ενδεχόμενο να συρρικνώσει τον ισολογισμό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μόλις τα επιτόκια αυξηθούν σε ουδέτερο επίπεδο, που δεν θα τονώνει αλλά και δεν θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, πρότεινε το Σάββατο (15/10) ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ (φωτο).

Η ποσοτική σύσφιξη, η συρρίκνωση δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η κεντρική τράπεζα, θα πρέπει αρχικά να επικεντρωθεί στο χρέος ύψους 3,3 τρισ. ευρώ που κατέχει από το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων, εξήγησε ο Κνοτ σύμφωνα με το Reuters.

«Μόλις θα έχουμε φτάσει σε ουδέτερο έδαφος το επιτόκιο πολιτικής μας, είναι λογικό να εξετάσουμε την αναδίπλωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων περιορίζοντας τις επανεπενδύσεις» συνέχισε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούμε σταδιακά εδώ».

Ωστόσο, οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν πρέπει να σταματήσουν στην ουδέτερη ζώνη και η ΕΚΤ θα πρέπει πιθανότατα να εισέλθει σε μια περιοχή που θα φρενάρει την ανάπτυξη. «Είμαι όλο και περισσότερο πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα από την απλή άρση της διευκόλυνσης για να εκπληρώσουμε τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ ο Κνοτ στο παρελθόν έχει υποστηρίξει επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, πιθανώς κατά 75 μονάδες βάσης στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα πρέπει τελικά να επιβραδυνθεί και η τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί με μικρότερα βήματα.

«Δεν περιμένω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής θα σταματήσουν απότομα», τόνισε. «Όσο πιο μακριά ανεβαίνουμε και όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε μια αξιόπιστη προοπτική επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο, τόσο μικρότερα θα γίνονται πιθανότατα τα βήματα στην αύξηση των επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:13 - 16 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.