ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας- Έκτακτο διάγγελμα

15:35 - 20 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας- Έκτακτο διάγγελμα
Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (20/10) την παραίτησή της από τη θέση της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, μόλις 44 ημέρες απ' όταν ανέλαβε το τιμόνι της χώρας.

Σε διάγγελμα που έδωσε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, η Τρας έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο ότι θα παραιτηθεί. Όπως ανέφερε υπήρξε συμφωνία να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές για την ηγεσία των Τόρις.

Πρόκειται για την πιο βραχύβια πρωθυπουργική θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος υπηρέτησε 119 ημέρες το 1827 και η θητεία του διεκόπη λόγω του θανάτου του.

Η παραίτηση έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό Κόμμα.

«Ο Πούτιν απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου μας. Εκλέχθηκα με την εντολή να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στους λογαριασμούς της ενέργειας» σημείωσε η Τρας, μεταξύ άλλων, στη σύντομη δήλωσή της για να προσθέσει αμέσως μετά: «Αναγνωρίζω πως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορώ να εκτελέσω την εντολή για την οποία εξελέγη από το Συντηρητικό Κόμμα. Μίλησα με τον Βασιλιά Κάρολο και υπέβαλα την παραίτησή μου».

Η ανακοίνωση της παραίτησης ήρθε αμέσως μετά τη συνάντηση της Τρας με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, που είναι αρμόδιος για τα εσωκομματικά.

Παράλληλα, η Τρας γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να οριστεί διάδοχος, μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία βιώνει μια πρωτοφανή κατάσταση, αφού μόλις σε λίγες εβδομάδες, άλλαξε Υπουργό Οικονομικών λόγω του διαρκούς κατήφορου στη δημοσιονομική της πολιτική.

Πολύ πρόσφατα Economist και Daily Mail είχαν δώσει στην Τρας όσο χρόνο παίρνει να χαλάσει ένα μαρούλι και επιβεβαιώθηκαν.

Ακολουθεί η δήλωση παραίτησης της Τρας:

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο αστάθειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας και η χώρα μας έχει πιέζεται από την πολύ χαμηλή ανάπτυξη. Εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα με εντολή να το αλλάξω αυτό.

Τα καταφέραμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στις περικοπές στην Εθνική Ασφάλιση. Και το όραμά μας ήταν μια οικονομία με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit.

Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, πως δεν μπορώ να υλοποιήσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, μίλησα με τον Βασιλιά και τον ενημέρωσα ότι παραιτούμαι από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.

Σήμερα το πρωί συνάντησα τον πρόεδρο της «Επιτροπής 1922», Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα γίνουν εκλογές για την ηγεσία, που θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε μια πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Θα παραμείνω ως πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί διάδοχος. Ευχαριστώ».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:43 - 20 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.