ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Trussonomics: Το...χάος που προκάλεσε η Τρας στις αγορές σε γραφήματα Κύριο

19:41 - 21 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Trussonomics: Το...χάος που προκάλεσε η Τρας στις αγορές σε γραφήματα
H Λιζ Τρας κατάφερε να παραμείνει στη θέση της πρωθυπουργού μόλις για 45 ημέρες, αυτές όμως υπηρξαν αρκετές για να επικρατήσει μια χαοτική κατάσταση στις βρετανικές αγορές που οφείλεται βασικά στον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό της, που δημιούργησε κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.

Οι αγορές λοιπόν μίλησαν και οι πιέσεις προς την Λιζ Τρας έπιασαν τόπο, αφού παραιτήθηκε. Τρία διαγράμματα που παρουσιάζονται στο Markets Insider δείχνουν τη μεγάλη ταραχή που κυριάρχησε μέσα σε αυτό το λιγότερο από δίμηνο της διακυβέρνησής της.

Η πρωθυπουργία της βύθισε τις βρετανικές αγορές σε αναταραχή, με τις ραγδαίες αποδόσεις των ομολόγων να πυροδοτούν μια πιθανή κρίση συνταξιοδοτικών ταμείων και τη λίρα να πέφτει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Η παραίτηση και η κούρσα διαδοχής της ήρθε μοιραία...

Η λίρα έπεσε κατακόρυφα μετά τη δέσμευση Τρας και Κουαρτένγκ να μειώσουν τους φόρους

tras pinakas 1

Η Tρας και ο υπουργός Οικονομικών της Kουάσι Κουαρτένγκ τάραξαν τις αγορές όταν αποκάλυψαν έναν μίνι προϋπολογισμό στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τις πιο επιθετικές φορολογικές περικοπές του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, καταργώντας τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος και μειώνοντας τους βασικούς συντελεστές. Όμως, το σχέδιο μείωσης φόρων 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Τρας τρόμαξε τους οικονομολόγους, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και θα την αναγκάσει να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη πιο ψηλά.

«Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική», προειδοποιούσαν οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η λίρα, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 1,0350 δολαρίων στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς οι επενδυτές έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για τις δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης. Η πρωθυπουργός τελικά υπέκυψε στην πίεση της αγοράς απολύοντας τον Κουαρτένγκ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ο αντικαταστάτης του Τζέρεμι Χαντ ανέτρεψε σχεδόν όλες τις προγραμματισμένες φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης.

Η λίρα σκαρφάλωσε 0,32% για να διαπραγματευτεί στα 1,1254 $ στον τελευταίο έλεγχο, καθώς τα νέα της παραίτησης της Τρας ανακούφισαν τις αγορές.

Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας Truss

tras pinakas 2

Οι οικονομικές πολιτικές της Τρας προκάλεσαν επίσης «σφαγές» στα ομόλογα που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι προτάσεις της για περικοπές φόρων έστειλαν τις αποδόσεις για το 10ετές πάνω από 4% – καθιστώντας σημαντικά πιο ακριβό για την κυβέρνηση το δανεισμό χρημάτων.

Και όταν οι αποδόσεις του 30ετούς ανέβηκαν στο 5,06% στις 28 Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων διάρκειας δύο εβδομάδων για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τις αγορές χρέους. Η ΒοΕ παρενέβη για να αποτρέψει την κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων που χρησιμοποιούν στρατηγικές επενδύσεων με γνώμονα την υποχρέωση (LDI). Αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια αναγκάστηκαν να πουλήσουν το χρυσό τους για να αποφύγουν τις κλήσεις περιθωρίου, αυξάνοντας την αστάθεια της αγοράς και ωθώντας τις αποδόσεις ακόμη υψηλότερες.

Από τότε που η BoE ανακοίνωσε τις έκτακτες αγορές ομολόγων της, οι αποδόσεις του χρυσού 30 ετών μειώθηκαν κατά 110 μονάδες βάσης και υποχώρησαν άλλες 2,9 μονάδες βάσης μετά την παραίτηση της Τρας την Πέμπτη.

Οι μετοχές σημείωσαν πτώση κατά τη διάρκεια της 45ήμερης διακυβέρνησης της Τρας

tras pinakas 3

Οι μετοχές αισθάνθηκαν επίσης τον πόνο της "Trussonomics" - αν και έχουν υποστηριχθεί από τις ελπίδες των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 4,97% τις τελευταίες 45 ημέρες, κάτι που αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο τρίτα των ζημιών από την αρχή του 2022 μέχρι σήμερα. Το πολιτικό και οικονομικό χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμα, είπαν οι αναλυτές στρατηγικής.

«Πρώτα οι πολιτικές της πήραν φωτιά και μετά η σύντομη καριέρα της ως πρωθυπουργός», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγοράς της IG, Chris Beauchamp. «Το μεγάλο πολιτικό στοίχημα της Liz Truss απέτυχε θεαματικά, αλλά όχι πριν προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πρόσθεσε, «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να εξαφανιστεί το ασφάλιστρο κινδύνου που συνδέεται με τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την οικονομική νευρική κρίση που ακολούθησε τον μίνι προϋπολογισμό».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:52 - 21 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.