ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Το Συμβούλιο αρμόδιο ν'αποφασίσει για κυρώσεις σε Ρώσους Μιντιάρχες

13:04 - 22 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Το Συμβούλιο αρμόδιο ν'αποφασίσει για κυρώσεις σε Ρώσους Μιντιάρχες
Εναπόκειται στο Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνει, ομόφωνα, κάθε περαιτέρω μέτρο περιορισμού και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων, Ρώσων Μιντιαρχών, αναφέρει η Κομισιόν, σε απάντηση αναφοράς του Y.S., ουκρανικής ιθαγένειας.

Στην αναφορά του, προς το Ευρωκοινοβούλιο, ο Y.S (αγνώστων λοιπών στοιχείων), παρέχει κατάλογο 51 ατόμων που είναι προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης ή του πολιτισμού και φιλορώσων πολιτικών επιστημόνων που μιλούν ανοιχτά υπέρ της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στο ευρύ κοινό τους.

Υποστηρίζει ότι, η ρητορική αυτή αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επίθεσης κατά της Ουκρανίας και ζητεί, ως λύση, να τους στερηθεί η πρόσβαση στην ιδιοκτησία και τις αποταμιεύσεις τους, καθώς και η δυνατότητα εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελε επίσης να επαληθευτούν και να δεσμευθούν οι λογαριασμοί τους σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επιβληθούν κυρώσεις.

Παρά την υπερβολή αυτών των απαιτήσεων, η αναφορά του έγινε παραδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο στις 16 Ιουνίου 2022 και κλήθηκε η Κομισιόν να παράσχει πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 227 παράγραφος 6 του Κανονισμού.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Κομισιόν

-Η ΕΕ έχει εγκρίνει μεγάλο αριθμό περιορισμών σε πρόσωπα και οντότητες δεδομένης της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Πιο πρόσφατα, στις 21 Ιουλίου, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε 54 επιπλέον πρόσωπα και 10 οντότητες ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, δηλαδή οι κυρώσεις, για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εφαρμόζονται πλέον σε συνολικά 1212 άτομα και 108 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, προπαγανδιστών και διαφόρων οντοτήτων που έχουν κάνουν προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου και εναντίον της Ουκρανίας.

Τα περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ των προσώπων και των οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις δεσμεύονται ενώ απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να τους χορηγούν κεφάλαια.

Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ ή να διέλθουν από αυτό. Ο κατάλογος των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις επανεξετάζεται διαρκώς και ανανεώνεται περιοδικά από το Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα μετά από πρόταση κράτους μέλους ή του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, αποφασίζει να τροποποιήσει τον κατάλογο των προσώπων, οντοτήτων και φορέων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Συμπέρασμα: Εντέλει, εναπόκειται στο Συμβούλιο να εγκρίνει, ομόφωνα, κάθε περαιτέρω μέτρο.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.