ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά

14:09 - 02 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά
Την απόφασή της να επιστέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα (2/11) η Ρωσία, καθώς όπως υπογράμμισε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η Ρωσία έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας. 

«Χάρη στη συμμετοχή του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και στη βοήθεια της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που καθορίζονται προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε επίσημα ότι ο Θαλάσσιος Ανθρωπιστικός Διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας και τις προβλέψεις του Κοινού Συντονιστικού Κέντρου».

Τι δήλωσε ο Πεσκόφ

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πως μία από τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά είναι η εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων εμποδίων στις εξαγωγές λιπασμάτων.

«Η εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων προς ξένες χώρες είναι η πρώτη (προϋπόθεση για την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά). Αυτό αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας. Μέχρι σήμερα, αυτό το μέρος της συμφωνίας δεν έχει επιλυθεί, οι δυσκολίες παραμένουν. Το δεύτερο είναι οι ενέργειες του ουκρανικού στρατού που χρησιμοποιεί για πολεμικούς σκοπούς τον διάδρομο κυκλοφορίας των εμπορικών πλοίων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και υπό αυτές τις συνθήκες η Ρωσία δεν μπορεί απλά να την εγγυηθεί για τα πλοία αυτά», δήλωσε ο Πεσκόφ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.