ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Πάουελ κάνει λόγο για υψηλότερο «ταβάνι» στις αυξήσεις επιτοκίων Κύριο

22:43 - 02 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Ο Πάουελ κάνει λόγο για υψηλότερο «ταβάνι» στις αυξήσεις επιτοκίων
Το «απόλυτο επίπεδο» του επιτοκίου αναφοράς της Federal Reserve είναι πιθανότατα υψηλότερο απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ανέφερε την Τετάρτη (2/11) ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις του μετά τη νέα ισχυρή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (τέταρτη διαδοχική αυτού του μεγέθους και έκτη συνολική).

Μεταξύ άλλων, ο Πάουελ είπε ότι επικρατεί «σημαντική αβεβαιότητα» σχετικά με το επίπεδο των αυξήσεων επιτοκίων που απαιτούνται για τη μείωση του πληθωρισμού και πρόσθεσε πως «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από το επίπεδο των αυξήσεων. Τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνάντηση δείχνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο» δήλωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

«Οι επόμενες αποφάσεις μας θα εξαρτηθούν από το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και των επιπτώσεών τους στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχή φορά, με στόχο να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ στις ΗΠΑ, μεταφέροντας το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων μεταξύ του 3,75% και του 4%, που είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2008.

Ο Πάουελ είπε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό από την προηγούμενη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου «μου υποδηλώνουν ότι μπορεί να κινηθούμε σε υψηλότερα επίπεδα (σ.σ. στα επιτόκια) απ’ ό,τι πιστεύαμε κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου».

Ωστόσο, επανέλαβε ότι θα καταστεί σκόπιμο κάποια στιγμή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς η Fed πλησιάζει το επίπεδο που θα επαρκεί για να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. «Θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν αντιληπτές οι πλήρεις επιπτώσεις της νομισματικής συγκράτησης, ειδικά στον πληθωρισμό» τόνισε.

Υποστήριξε πως η Fed δεν έχει προχωρήσει σε «υπερβολική» σύσφιξη της πολιτικής της, σημειώνοντας πως είναι πολύ πρώιμη η συζήτηση για την διακοπή των αυξήσεων.

Ο Πάουελ αναφέρθηκε και στην αμερικανική οικονομία χαρακτηρίζοντάς την ισχυρή και προσέθεσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει για να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η σταθερότητα των τιμών στις ΗΠΑ είναι σημαντική παράμετρος και για την παγκόσμια οικονομία.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:17 - 02 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.