ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιθανή η απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία

13:50 - 04 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Πιθανή η απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία
Σε επικίνδυνα μονοπάτια «βαδίζει» η Τράπεζα της Αγγλίας στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό που σημειώνει ρεκόρ στη χώρα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή απώλεια ακόμα και σε μισό εκατομμύριο θέσεις, το προσεχές διάστημα.

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη μεγαλύτερη άνοδο επιτοκίων των τελευταίων 33 ετών, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε υψηλό 14 ετών, στο 3%.

Οι εκτιμήσεις της σύμφωνα και με το πρακτορείο Bloomberg, είναι ότι η ανεργία μπορεί να αυξηθεί λίγο πάνω από το 5%, ακόμη και αν το κόστος δανεισμού παραμείνει σταθερό, ενώ η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 1,7% σε διάστημα 18 μηνών - χωρίς να ανακάμψει για τρία χρόνια.

Τα δεδομένα αυτά «χτυπούν καμπανάκι» για τις δυσκολίες που ανέλαβε να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση του Rishi Sunak, ενόψει των επόμενων εκλογών, με το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει ένα πακέτο περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων στις 17 Νοεμβρίου.

Ήδη ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο 10%, πράγμα που έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά σε περικοπές πολλών βασικών δαπανών, ακόμα και μπροστά στις γιορτές, καθώς οι Βρετανοί δεν φαίνεται να θεωρούν πιθανή την προοπτική να ανακάμψει σύντομα η χώρα, παρά την αλλαγή πρωθυπουργού, μετά το μίνι-προϋπολογισμό της Λιζ Τρας που απεδείχθη καταστροφικός και την παραίτησή της.

Αν σε όλο αυτό το κλίμα, γίνουν πράξη και οι προβλέψεις για μισό εκατομμύριο απώλειες σε θέσεις εργασίας, τότε είναι απρόβλεπτες οι καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν στη χώρα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 04 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.