ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβλήθηκε η δίκη Ιμάμογλου-Κινδυνεύει με τετραετή αποκλεισμό από την πολιτική

22:01 - 07 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Αναβλήθηκε η δίκη Ιμάμογλου-Κινδυνεύει με τετραετή αποκλεισμό από την πολιτική
Για τις 11 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Eκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος θα δικαστεί στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας με την κατηγορία της «εξύβρισης».

Ο 52χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου, που κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να αρπάξει από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολιτικά πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης, σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, κατηγορείται για προσβολή δημοσίων αξιωματούχων σε μια ομιλία που έκανε για την επανάληψη των δημαρχιακών εκλογών του 2019 τις οποίες και κέρδισε.

Συγκεκριμένα, λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι εκείνοι που ακύρωσαν την εκλογή του ήταν «ηλίθιοι» – επαναλαμβάνοντας την έκφραση που λίγες ώρες πριν είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Η χρησιμοποίηση αυτού του χαρακτηρισμού στοιχειοθετεί την κατηγορία της «εξύβρισης» που οδηγεί τον Εκρέμ Ιμάμογλου ενώπιον του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Η «εξύβριση» έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η αγαπημένη κατηγορία της τουρκικής ηγεσίας που προσπαθεί έτσι να εξουδετερώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους όταν δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για «τρομοκρατία».

Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος κινδυνεύει να τιμωρηθεί με έκπτωση του αξιώματός του και αποκλεισμό από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.

«Για να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, πρόκειται για πολιτική υπόθεση … οι πλευρές της διαφοράς είχαν μία λεκτική αντιπαράθεση έπειτα από πολιτική διαμάχη. Δεν έγινε καμία αναφορά σε δημόσιο θεσμό», λέει ο δικηγόρος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα είναι παρών στην ακροαματική διαδικασία.

Σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που θα δικαζόταν ο Eκρέμ Ιμάμογλου για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. 

Το αποτέλεσμα των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της Τουρκίας το 2023 θεωρείται ότι θα κριθεί από την ικανότητα του CHP και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του Ερντογάν και του ισλαμιστικού κόμματός του, το οποίο κυβερνά τη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.