ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Μάχη ψήφο με ψήφο στο Κογκρέσο

10:27 - 10 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Μάχη ψήφο με ψήφο στο Κογκρέσο
Από την έκβαση των αναμετρήσεων σε πολιτείες-κλειδιά εξαρτάται πλέον η ισορροπία των δυνάμεων στη Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι -παρά τις μέτριες αποδόσεις- ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής.

Τα προγνωστικά περί «κόκκινου κύματος» δεν επιβεβαιώθηκαν, δηλαδή μιας ηχηρής νίκης των Ρεπουμπλικάνων, ενώ οι Δημοκρατικοί τα πήγαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να τονίζει στο διάγγελμά του ότι η δημοκρατία παραμένει άθικτη, έχοντας «δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά με τις ψήφους του ο αμερικανικός λαός μίλησε και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η δημοκρατία είναι αυτό που είμαστε».

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών είναι υψίστης σημασίας, καθώς κρίνουν ποιος θα έχει τον έλεγχο στο Κογκρέσο και κατ’ επέκταση πόση «ελευθερία» κινήσεων θα έχει ο πρόεδρος Μπάιντεν τα επόμενα δύο χρόνια.

Πλέον οι κρίσιμες πολιτείες είναι οι Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια, στις οποίες δεν έχει κριθεί ακόμη το αποτέλεσμα όσον αφορά στη Γερουσία.

Πάντως, τα αμερικανικά δίκτυα προβλέπουν ότι οι Δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν 48 έδρες στη Γερουσία έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων. Ειδικότερα, από τις 35 έδρες της Γερουσίας που κρίνονται στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν 12 και οι Ρεπουμπλικάνοι 20.

Η εκπροσώπηση της Τζόρτζια στη Γερουσία οδεύει προς επαναληπτικό γύρο τον Δεκέμβριο, καθώς ούτε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ ούτε ο Ρεπουμπλικάνος Χέρσελ Γουόκερ εξασφαλίζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το κόμμα του Τζο Μπάιντεν αποσπά 178 έδρες σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς που άγγιξαν τις 199.

Ηττημένος ο Τραμπ 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο χαμένος των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ ήταν ο Τραμπ, ενώ η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο είναι πλέον δύσκολη. Οι υποψήφιοι που στήριξε, οι περισσότεροι εξ αυτών αρνητές των εκλογών, απέτυχαν να εκλεγούν κάτι που τον αποδυναμώνει αισθητά. 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 10 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.