ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: «Καλοδεχούμενη ανακούφιση» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

21:35 - 10 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Fed: «Καλοδεχούμενη ανακούφιση» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Η σημερινή (10/11) έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που δείχνει ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο είναι «καλοδεχούμενη ανακούφιση», δήλωσε η πρόεδρος της Federal Reserve του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει σε παρατεταμένη «μάχη» ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό.

«Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» είπε συγκριμένα η Λόγκαν μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο που διοργανώθηκε από τη Fed του Ντάλας και του Κάνσας Σίτι στο Χιούστον του Τέξας. «Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός» τόνισε η Λόγκαν.

«Πιστεύω ότι σύντομα ίσως να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα πώς εξελίσσονται οι χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες» είπε η Λόγκαν, ενώ προειδοποίησε τις αγορές να μην συγχέουν έναν βραδύτερο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με την ευκολότερη πολιτική.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η απόφαση να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, για αυτήν, δεν είναι «ιδιαίτερα στενά συνδεδεμένη με τα εισερχόμενα δεδομένα». Η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed «θα πρέπει να προσαρμόσει άλλα στοιχεία της πολιτικής για να προσφέρει αυστηρές συνθήκες, ακόμη και όταν ο ρυθμός επιβραδύνεται. Πρέπει να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο μας για πληθωρισμό 2%» ανέφερε η Λόγκαν.

«Μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι βλέπουμε μια κανονική απάντηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ενώ οι συνθήκες ρευστότητας σε βασικές χρηματοπιστωτικές αγορές είναι τεταμένες, αυτές οι πιέσεις φαίνεται μέχρι στιγμής να οφείλονται κυρίως στην υψηλή οικονομική αβεβαιότητα που αυξάνει το κόστος της δημιουργίας για την αγορά και όχι το αντίστροφο».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσεκτικοί σε τυχόν απροσδόκητες απαντήσεις ως προς την περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής, κατέληξε η Λόγκαν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.