ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας- Νέα ήττα Τραμπ

11:16 - 13 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας- Νέα ήττα Τραμπ
Οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ μετά την επανεκλογή της Γερουσιαστή Κάθριν Κορτέζ Μάστο στη Νεβάδα, δίνοντας μια σημαντική νίκη στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Κορτέζ Μάστο επικράτησε οριακά τον Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ, πρώην γενικού εισαγγελέα της πολιτείας που στηρίχθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Με τη νίκη της Κορτέ Μάστο, μετά και την επανεκλογή του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μαρκ Κέλι στις εκλογές στην Αριζόνα αργά την Παρασκευή, οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τουλάχιστον 50 έδρες στη Γερουσία, με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να έχει την καθοριστική ψήφο στην 100μελή αίθουσα σε περίπτωση ισοψηφίας.

«Η Αμερική έδειξε ότι πιστεύουμε στη δημοκρατία μας, ότι οι ρίζες της δημοκρατίας είναι βαθιές και ισχυρές», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ..

Η νεοεκλεγείσα Γερουσία θα ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι παρέμειναν κοντά στο να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ της Τρίτης.

Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία τους αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Το δίκτυο NBC προέβλεψε μια εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών, με 220 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές έναντι 215 Δημοκρατικών.

Ικανοποίηση Μπάιντεν

«Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν ποιοι είναι», δήλωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις ο Μπάιντεν.

Ο συνεχής έλεγχος της Γερουσίας σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούν ακόμα να εγκρίνουν τους υποψηφίους του Μπάιντεν, όπως ομοσπονδιακούς δικαστές.

Εάν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ κέρδιζε τον δεύτερο γύρο των εκλογών της Τζόρτζια στις 6 Δεκεμβρίου έναντι του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ, αυτό θα διεύρυνε την πλειοψηφία των Δημοκρατικών σε 51-49 και θα έδινε στους Δημοκρατικούς ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην ψήφιση των λίγων νομοσχεδίων που μπορούν να προχωρήσουν με απλή πλειοψηφία ψήφων, αντί των 60 που απαιτούνται για το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.