ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέντε νατοϊκά αεροπλανοφόρα σε Ευρωπαϊκά ύδατα τις επόμενες μέρες

18:12 - 18 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Πέντε νατοϊκά αεροπλανοφόρα σε Ευρωπαϊκά ύδατα τις επόμενες μέρες
Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, πέντε αεροπλανοφόρα του ΝΑΤΟ θα πλέουν στην περιοχή της Μεσογείου τις επόμενες ημέρες, όχι όμως στην ίδια τοποθεσία. Δύο εξ' αυτών είναι είναι πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα του Ναυτικού των ΗΠΑ, συνοδευόμενα από πολεμικά πλοία από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
Το αεροπλανοφόρο George H.W Bush πλέει στη Μεσόγειο από τα τέλη Αυγούστου, συνοδευόμενο από την ομάδα κρούσης του. Η παρουσία του διασφαλίζει την ικανότητα ανταπόκρισης των ΗΠΑ ,εάν χρειαστεί στην Ανατολική Ευρώπη. Είχε κάνει στάση επίσης στον κόλπο της Σούδας, στην Ελλάδα και στο Σπλιτ, στην Κροατία.
 
Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford έφτασε πρόσφατα στο Solent, στα ανοιχτά του Πόρτσμουθ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το πλήρωμά του έλαβε άδεια από την ακτή τη Δευτέρα. Είναι η πρώτη ανάπτυξη του Ford σε διεθνή ύδατα από την παράδοσή του το 2017 και πραγματοποίησε ασκήσεις με μια σημαντική ομάδα συμμαχικών πολεμικών πλοίων κατά την πρώτη του διέλευση από τον Βόρειο Ατλαντικό. Μερικοί από τους συνοδούς του αεροπλανοφόρου έχουν αναχωρήσει και κατευθύνονται για στάση σε άλλα λιμάνια στη Βόρεια Ευρώπη: το USS Normandy βρίσκεται στη Νορμανδία και το USCGC Hamilton έχει κάνει στάση στη Ρίγα της Λετονίας.
 
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα αεροπλανοφόρα Φορντ και Μπους συμμετέχουν σε μια «τακτικά προγραμματισμένη ναυτική επιχείρηση» για να επιδείξουν την ικανότητα συντονισμού των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Μαζί τους συμμετέχουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Queen Elizabeth και το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour.
 
«Αυτές οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν μια ευκαιρία για τα συμμαχικά έθνη να συντονίσουν αξιόπιστη μαχητική ισχύ σε όλη την ευρωατλαντική περιοχή, επιδεικνύοντας παράλληλα τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh σε ενημέρωση την Πέμπτη.
 
«Είναι επίσης μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη συμμαχική συνεργασία και να εξασκήσουμε την αποτροπή και την υπεράσπιση των αντιλήψεων του ΝΑΤΟ σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, τους επιχειρησιακούς τομείς και τις λειτουργικές περιοχές της Συμμαχίας».
 
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των συμμάχων εθνών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Την Τρίτη, ένας πύραυλος έπεσε σε ένα παραμεθόριο χωριό στην Πολωνία, ωθώντας τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν μια ταχεία αξιολόγηση για το εάν ήταν ρωσικής προέλευσης - και πιθανώς ένδειξη ρωσικής επιθετικότητας πέρα ​​από τα ουκρανικά σύνορα.
 
Ωστόσο, τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ.
 
Τελευταία τροποποίηση στις 18:54 - 18 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.