ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Εισηγείται πλαφόν στο φυσικό αέριο από την 1η Ιανουαρίου Κύριο

17:20 - 22 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Εισηγείται πλαφόν στο φυσικό αέριο από την 1η Ιανουαρίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για ένα έτος από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με σχέδιο που είδε το πρακτορείο Reuters, το οποίο ωστόσο έχει αφήσει κενό το ποσό που θα αποτελέσει το ανώτατο όριο.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με τον περιορισμό των τιμών, θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας των 27 κρατών του μπλοκ την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, θα προταθεί μια τιμή υψηλότερη από αυτή που θέλουν οι υποστηρικτές του ανώτατου ορίου.

Ένας διπλωμάτης από αυτό το στρατόπεδο σημείωσε ότι η πλειοψηφική ομάδα περίμενε ότι το όριο θα ήταν περίπου 150-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο πολλές φορές το χρόνο. «Διαφορετικά, θα έχουμε ένα πλαφόν στα χαρτιά που στην πράξη δεν θα μπει ποτέ», τόνισε διπλωμάτης στο Reuters. 

Τι τονίζει το σχέδιο της ΕΕ

Το σχέδιο νόμου της Επιτροπής λέει ότι ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς έχει στόχο να αποτραπεί κάθε επανάληψη των  εκρηκτικών αυξήσεων τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές TTF προσέγγισαν τα 314 ευρώ/MWh στις 26 Αυγούστου και παρέμειναν άνω των 225 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι υπουργοί την Πέμπτη θα συζητήσουν τη φόρμουλα του ανώτατου ορίου, το ακριβές επίπεδο ανώτατου ορίου, καθώς και το μέγεθος του χάσματος μεταξύ της τιμής αερίου στο TTF και των παγκόσμιων τιμών LNG.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.