ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρακτικά Fed: Προ των πυλών οι πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων Κύριο

21:25 - 23 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Πρακτικά Fed: Προ των πυλών οι πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) συμφώνησαν νωρίτερα το Νοέμβριο ότι πρέπει να σημειωθούν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων «σύντομα», αφού πρώτα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχει η νομισματική πολιτική της στην οικονομία, αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (23/11).

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως μεταδίδει το CNBC, οι αγορές αναμένουν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed, που ορίζει τα επιτόκια, θα προχωρήσει σε άνοδο 0,5% τον Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 0,75%.

Αν και άφησαν να εννοηθεί ότι έρχονται μικρότερες αυξήσεις, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να βλέπουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της FOMC εξέφρασαν την ανησυχία τους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν η Fed συνεχίσει να πιέζει με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό.

«Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης πιθανότατα θα ήταν σύντομα κατάλληλη», αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης -πραγματοποιήθηκε το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου- και προσθέτουν: «Οι αβέβαιες καθυστερήσεις και τα μεγέθη που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των ενεργειών νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν σχετικά με το γιατί μια τέτοια αξιολόγηση ήταν σημαντική».

Στα πρακτικά σημειώθηκε, επίσης, ότι οι μικρότερες αυξήσεις θα έδιναν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την ευκαιρία να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της διαδοχικής αύξησης των επιτοκίων.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι «η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Άλλοι είπαν ότι θα ήθελαν να περιμένουν κι άλλο μέχρι να χαλαρώσουν τον ρυθμό. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν το ισοζύγιο των κινδύνων για την οικονομία πλέον να «κοιτάζει» προς τα κάτω.

Σημειώνεται ότι οι αγορές αναζητούσαν ενδείξεις όχι μόνο για το πώς μπορεί να είναι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων, αλλά και για το πόσο μακριά πιστεύουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ότι θα πρέπει να φτάσουν το επόμενο έτος για να σημειώσουν ικανοποιητική πρόοδο έναντι του πληθωρισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:32 - 23 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.