ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κόντρες» για το πλαφόν στο αέριο- Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση

09:25 - 24 Νοε 2022 | Ειδήσεις
«Κόντρες» για το πλαφόν στο αέριο- Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση
Η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μία σειρά από μέτρα έκτακτης ανάγκης αλλά υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες.

Η συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες σήμερα αναμένεται έντονη και ενδεχομένως να υπάρξουν τσακωμοί. Αλλά βέβαια το σημαντικό είναι όταν βγουν από την αίθουσα να έχουν φτάσει σε συμφωνία.

Ασφαλώς, το πλαφόν στο φυσικό αέριο βρίσκεται στο επίκεντρο.

Αρκετά κράτη μέλη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) είχαν πιέσει την Επιτροπή να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου ως μέρος του πακέτου. Ωστόσο, η πρόταση, που δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν θέτει το όριο τιμής τόσο ψηλά που ουσιαστικά είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Οι εξωπραγματικά αυστηροί όροι της πρότασης δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki δήλωσε χθες ότι έχει «ανάμεικτα συναισθήματα» για αυτό, λέγοντας πως το υψηλό επίπεδο του πλαφόν είναι τελικά «αιτία ανησυχίας».

Η επικεφαλής ενέργειας της Ισπανίας Τερέζα Ριμπέρα προχώρησε παραπέρα, λέγοντας ότι η πρόταση ήταν «γελοιοποίηση», ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας της Γαλλίας τη χαρακτήρισαν «ανεπαρκή».

Ανάμεσα στους δυσαρεστημένους είναι φυσικά και η Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά Γερμανία και Ολλανδία θεωρούν πως είναι μία "συνετή" λύση, ενώ η ίδια η Κομισιόν διαρρέει πως πράγματι το πλαφόν είναι πολύ υψηλό, αλλά λέει πως μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του αποτρεπτικά στην αύξηση των τιμών.

Τα δύο στρατόπεδα βρίσκονται σε θέση μάχης και η κρίσιμη συνεδρίαση αρχίζει...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.