ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρακτικά ΕΚΤ: Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ζητά η πλειοψηφία των αξιωματούχων Κύριο

16:26 - 24 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Πρακτικά ΕΚΤ: Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ζητά η πλειοψηφία των αξιωματούχων
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 26ης -27ης Οκτωβρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ φοβήθηκαν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να εδραιωθεί στην τελευταία τους συνεδρίαση και κάτω από αυτές τις συνθήκες τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης στο 1,5% στην τελευταία της συνεδρίαση για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έθεσαν στην ημερήσια διάταξη τη μείωση του ισολογισμού της τράπεζας ύψους 9 τρισ. ευρώ.

«Ήταν επίσης σαφές ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να αυξηθούν περαιτέρω για να φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα αποδώσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο (πληθωρισμού) ύψους 2% της ΕΚΤ», έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Παράλληλα, στα πρακτικά τονίζεται ότι ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής εξέφρασαν ακόμη και την άποψη ότι «η νομισματική σύσφιξη πιθανότατα θα πρέπει να συνεχιστεί μετά την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και τη μετακίνηση σε γενικά ουδέτερη περιοχή».

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης υποστηρίχθηκε από μεγάλη πλειοψηφία. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.