ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η οπλική βιομηχανία της Ανατολικής Ευρώπης «ανθεί» λόγω Ουκρανίας

18:51 - 24 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Η οπλική βιομηχανία της Ανατολικής Ευρώπης «ανθεί» λόγω Ουκρανίας
Η βιομηχανία όπλων της Ανατολικής Ευρώπης παράγει όπλα, οβίδες πυροβολικού και άλλες στρατιωτικές προμήθειες με ρυθμό που είχε να παρατηρηθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς οι κυβερνήσεις της περιοχής ηγούνται των προσπαθειών να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Οι Σύμμαχοι προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, εξαντλώντας τα δικά τους αποθέματα στην πορεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία παρείχαν την πιο άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία παρακολούθησης, με την Πολωνία στην τρίτη θέση και την Τσεχία στην ένατη.

Παραμένοντας επιφυλακτικοί με τη Ρωσία, τον «αφέντη» τους την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ορισμένες χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας βλέπουν τη βοήθεια στην Ουκρανία ως θέμα περιφερειακής ασφάλειας.

Κερδοφόρα βιομηχανία

Ωστόσο, σχεδόν δώδεκα κυβερνητικοί και εταιρικοί αξιωματούχοι και αναλυτές που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι η σύγκρουση δημιούργησε επίσης νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία όπλων της περιοχής.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και την ξεκάθαρη στάση πολλών χωρών που στοχεύουν στην αύξηση των δαπανών στον τομέα των αμυντικών προϋπολογισμών, υπάρχει πραγματική ευκαιρία να εισέλθουμε σε νέες αγορές και να αυξήσουμε τα έσοδα από τις εξαγωγές τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο Σεμπάστιαν Τσβάλεκ, Διευθύνων Σύμβουλος της πολωνικής PGZ.

Η κρατική PGZ ελέγχει περισσότερες από 50 εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα και πυρομαχικά - από τεθωρακισμένα έως μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα - και κατέχει μερίδια σε δεκάδες άλλες.

Τώρα σχεδιάζει να επενδύσει έως και 8 δισεκατομμύρια ζλότι (1,8 δισεκατομμύριο δολάρια) την επόμενη δεκαετία, υπερδιπλάσιο του προπολεμικού στόχου της, δήλωσε ο Τσβάλεκ στο Reuters. Αυτό περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις που βρίσκονται πιο μακριά από τα σύνορα με τη σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία για λόγους ασφαλείας, είπε.

Άλλοι κατασκευαστές επίσης αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα και αγωνίζονται να προσλάβουν εργαζομένους, εταιρείες και κυβερνητικούς αξιωματούχους από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας, ορισμένοι στρατοί και κατασκευαστές της Ανατολικής Ευρώπης άρχισαν να αδειάζουν τις αποθήκες τους από όπλα και πυρομαχικά της Σοβιετικής εποχής που γνώριζαν οι Ουκρανοί, καθώς το Κίεβο περίμενε εξοπλισμό προτύπων του ΝΑΤΟ από τη Δύση.

Καθώς αυτά τα αποθέματα έχουν μειωθεί, οι κατασκευαστές όπλων αύξησαν την παραγωγή τόσο παλαιότερου όσο και σύγχρονου εξοπλισμού για να διατηρήσουν τη ροή των προμηθειών. Η παροχή όπλων βοήθησε την Ουκρανία να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να ανακτήσει εδαφικές εκτάσεις.

Ο Τσβάλεκ είπε ότι η PGZ θα παράγει τώρα 1.000 φορητά συστήματα αεράμυνας Piorun manpad το 2023 - όχι όλα για την Ουκρανία - σε σύγκριση με 600 το 2022 και 300 έως 350 τα προηγούμενα χρόνια.

Η εταιρεία, η οποία είπε ότι έχει παραδώσει επίσης συστήματα πυροβολικού και όλμων, οβίδες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, φορητά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, είναι πιθανό να ξεπεράσει τον προπολεμικό στόχο εσόδων του 2022 των 6,74 δισεκατομμυρίων ζλότι.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή ώθησαν τις εταιρείες να εκσυγχρονιστούν, αλλά «μπορούν ακόμα να παράγουν γρήγορα πράγματα όπως πυρομαχικά που ταιριάζουν στα σοβιετικά συστήματα», δήλωσε ο Σιέμον Βέζεμαν, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης.

Οι παραδόσεις στην Ουκρανία περιελάμβαναν βολές πυροβολικού «ανατολικών» διαμετρημάτων, όπως φυσίγγια οβίδων 152 χιλιοστών και ρουκέτες 122 χιλιοστών που δεν παράγονται από δυτικές εταιρείες, δήλωσαν αξιωματούχοι και εταιρείες.

Είπαν ότι η Ουκρανία απέκτησε όπλα και εξοπλισμό μέσω δωρεών από κυβερνήσεις και απευθείας εμπορικών συμβάσεων μεταξύ του Κιέβου και των κατασκευαστών.

Η Ουκρανία έχει λάβει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια κορώνες (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) όπλων και εξοπλισμού από τσεχικές εταιρείες, περίπου το 95% των οποίων ήταν εμπορικές παραδόσεις, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Τόμας Κοπέτσνι. Οι τσεχικές εξαγωγές όπλων φέτος θα είναι οι υψηλότερες από το 1989, είπε, με πολλές εταιρείες του κλάδου να προσθέτουν θέσεις εργασίας και χωρητικότητα.

«Για την τσεχική αμυντική βιομηχανία, η σύγκρουση στην Ουκρανία και η βοήθεια που παρέχει είναι ξεκάθαρα μια ώθηση που δεν έχουμε δει τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Κοπέτσνι.

Ο Ντέιβιντ Χακ, διευθύνων σύμβουλος του τσεχικού ομίλου STV ανέπτυξε στο Reuters σχέδια για προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής για πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος και είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε μεγάλου διαμετρήματος.

Οι πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού βοήθησαν τον τσεχοσλοβακικό όμιλο, στον οποίο ανήκουν εταιρείες όπως οι Excalibur Army, Tatra Trucks και Tatra Defence, να διπλασιάσει σχεδόν τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου από πέρυσι, στα 13,8 δισεκατομμύρια κορώνες.

Είπε ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή επιχείρηση. «Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, οι παραδόσεις μας στον ουκρανικό στρατό πολλαπλασιάστηκαν», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Αντρέι Τσίρτεκ.

«Η πλειοψηφία των Τσέχων θυμάται ακόμη εποχές ρωσικής κατοχής της χώρας μας πριν από το 1990 και δεν θέλουμε να έχουμε ρωσικά στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορά μας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.