ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογικό ράλι σε Wall και Ευρώπη

18:07 - 26 Οκτ 2007 | Ειδήσεις
Σε ράλι επιδίδονται οι αμερικανικοί δείκτες, ενώ κατά πόδας ακολουθεί και η Ευρώπη, καθώς τα ισχυρά κέρδη τριμήνου της Microsoft βοηθούν να κατευναστούν οι ανησυχίες που προκαλεί το νέο ρεκόρ του πετρελαίου πάνω από τα 92 δολάρια και η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ.

Ο Dow ενισχύεται 0,44%, στις 13.732,32 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.784,94 μονάδες, με ράλι 1,24% και ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,69%, στις 1.524,92 μονάδες.

Επίσης, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,49% στις 6.674,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο κατά 0,50% στις 5.789,07 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,44% στις 7.967,72 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες εκτιμάται ότι θα κλείσουν με την έκτη εβδομαδιαία άνοδο, σε διάστημα επτά εβδομάδων, καθώς παρά το δυσμενές μακροοικονομικό κλίμα, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να στηρίζουν την αγορά. Να σημειωθεί ότι η μέση αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής ήταν της τάξης του 0,7%, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωση της κερδοφορίας κατά 0,6%. Επίσης, 66% εκ των 286 μελών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εξέπληξαν θετικά την αγορά.

Από τα αισιόδοξα νέα της ημέρας ξεχωρίζει αυτό για την κερδοφορία της Microsoft, η οποία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου ενισχύθηκαν κατά 23%, ενώ παράλληλα προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις της νέας έκδοσης των Windows και του νέου video game «Halo 3».

Στο χρηματοοικονομικό κλάδο, η πάροχος στεγαστικών δανείων Countrywide, παρότι ανακοίνωσε ζημίες τρίτου τριμήνου, για πρώτη φορά σε διάστημα 25 ετών, ενισχύεται, καθώς αναμένει επιστροφή στην κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο, καθώς και στο σύνολο του 2008. Επίσης, κέρδη αποκομίζει η Merrill Lynch, καθώς η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία του πλανήτη βρίσκεται σε συνομιλίες για συγχώνευση με τη Wachovia.

Ακόμη, στον κλάδο λιανικής, η Wal-Mart Stores, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής παγκοσμίως κινείται ανοδικά, καθώς η Merrill Lynch αναθεώρησε θετικά τη σύστασή της για τη μετοχή της πρώτης σε «ουδέτερη» από «πώληση».

Πετρέλαιο και μάκρο: Η άλλη όψη..

Ωστόσο, το κλίμα ευφορίας σκιάζει το νέο ράλι του αργού πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι, καθώς ενισχύει τους φόβους για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Επίσης αρνητικά ήταν τα νέα και από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε τον Οκτώβριο, πέραν του προβλεπόμενου, καθώς η ύφεση στην αγορά κατοικίας επιδεινώθηκε και οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, αγγίζοντας χαμηλό 1,5 έτους, υποχώρησε στις 80,9 μονάδες, έναντι 83,4 μονάδων το Σεπτέμβριο.



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.