ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ράλι για την Wall Street - Κέρδη και στην Ευρώπη

00:43 - 27 Οκτ 2007 | Ειδήσεις
Με ράλι ανόδου ολοκλήρωσαν την τελυεταία συενδίαση της εβδομάδας οι δείκτς της αμερικανικής αγοράς, καθώς τα ισχυρά κέρδη τριμήνου της Microsoft βοήθησαν να κατευναστούν οι ανησυχίες που προκάλεσε το νέο ρεκόρ του πετρελαίου και η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ.

Ο Dow ενισχύθηκε 0,99%, στις 13.806,70 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.804,19 μονάδες, με ράλι 1,94% και ο S&P 500 κατά 1,38%  στις 1.535,28 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με την έκτη εβδομαδιαία άνοδο, σε διάστημα επτά εβδομάδων, καθώς παρά το δυσμενές μακροοικονομικό κλίμα, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να στηρίζουν την αγορά.

Να σημειωθεί ότι η μέση αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής ήταν της τάξης του 0,7%, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωση της κερδοφορίας κατά 0,6%. Επίσης, 66% εκ των 286 μελών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εξέπληξαν θετικά την αγορά.

Από τα αισιόδοξα νέα ξεχώρισε αυτό για την κερδοφορία της Microsoft, η οποία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου ενισχύθηκαν κατά 23%, ενώ παράλληλα προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις της νέας έκδοσης των Windows και του νέου video game «Halo 3».

Στο χρηματοοικονομικό κλάδο, η πάροχος στεγαστικών δανείων Countrywide, παρότι ανακοίνωσε ζημίες τρίτου τριμήνου, για πρώτη φορά σε διάστημα 25 ετών, ενισχύθηκε, καθώς αναμένει επιστροφή στην κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο, καθώς και στο σύνολο του 2008. Επίσης, κέρδη αποκόμισε η Merrill Lynch, καθώς η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία του πλανήτη βρίσκεται σε συνομιλίες για συγχώνευση με τη Wachovia.

Επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος

Στον αντίποδα, αρνητικά ήταν τα νέα από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε τον Οκτώβριο, πέραν του προβλεπόμενου, καθώς η ύφεση στην αγορά κατοικίας επιδεινώθηκε και οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, αγγίζοντας χαμηλό 1,5 έτους, υποχώρησε στις 80,9 μονάδες, έναντι 83,4 μονάδων το Σεπτέμβριο.

Πετρελαϊκά κέρδη στην Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κλάδους της ενέργειας και των μετάλλων στην αιχμή της ανοδικής τάσης, καθώς το αργό αναρριχήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα των 92 δολαρίων το βαρέλι, καταρρίπτοντας ένα ακόμη ρεκόρ, ενώ και οι τιμές των μετάλλων ακολούθησαν με άνοδο.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν στα 17 εκ των 18 χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης, με μόνη εξαίρεση αυτό του Λουξεμβούργου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,29% στις 6.661,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο κατά 0,60% στις 5.794,87 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη0,21% στις 7.949,17μονάδες.

Μετά το νέο ράλι του αργού πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι,εξαιτίας της έξαρσης της έντασης στη Μέση Ανατολή στα μέτωπα του Β. Ιράκ και του Ιράν, καθώς και της μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, κέρδη κατέγραψε ο πετρελαϊκός κλάδος, με την Total, τη μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Ευρώπης και τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή, Royal Dutch Shell, να ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους. Ωστόσο, τα δυσθεώρητα πλέον ύψη των πετρελαϊκών τιμώνενισχύουν τους φόβους για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ανάλογη η εικόνα και στο μεταλλευτικό κλάδο, με τις BHP Billiton και η Rio Tinto να καταγράφουν σημαντική άνοδο. Να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο του χαλκού παράδοσης Ιανουαρίου, ενισχύθηκε έως και 1,5%, στα 7.882 δολάρια ο τόνος, καθώς η Κίνα, η μεγαλύτερη καταναλώτρια του μετάλλου, αύξησε τις εισαγωγές της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τιμές του μολύβδου και του ψευδαργύρου.

Σαφώς κερδοφόρες ήταν οι συνεδριάσεις και για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τις Volkswagen, PSA Peugeot και Citroen Renault να πρωταγωνιστούν, καθώς τα νέα για την κερδοφορία και τις πωλήσεις τους ήταν θετικά.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.