ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ενόχλησε» η δήλωση Μακρόν περί παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στη Μόσχα

09:16 - 05 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
«Ενόχλησε» η δήλωση Μακρόν περί παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στη Μόσχα
Πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ληφθεί υπόψη η ανάγκη της Ρωσίας να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της εάν βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει ενοχλήσει πολύ την ηγεσία του Κιέβου αλλά και χώρες της Βαλτικής.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως αυτός που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας είναι ο υπόλοιπος κόσμος από τη Ρωσία, όχι το αντίστροφο.

«Ο πολιτισμένος κόσμος χρειάζεται ‘εγγυήσεις ασφαλείας’ από τις βάρβαρες προθέσεις της Ρωσίας μετά τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», ανέφερε ο κ. Ποντολιάκ μέσω Twitter την Κυριακή.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, υπερθεμάτισε, δηλώνοντας ότι η «αποπυρηνικοποιημένη και αποστρατιωτικοποιημένη» Ρωσία θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά παγκοσμίως. Ποιος θέλει να προσφέρει «εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα κράτος τρομοκράτη και δολοφόνο;» εξεμάνη ο κ. Ντανίλοφ μέσω Twitter.

Οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν επικρίθηκαν επίσης από κυβερνητικά στελέχη χωρών της Βαλτικής και κρατών που γειτονεύουν με τη Ρωσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε πως διαφωνεί «θεμελιωδώς» με τον πρόεδρο της Γαλλίας. «Η Ρωσία πρέπει πρώτα να εγγυηθεί ότι δεν θα επιτεθεί σε άλλους».

Παρόμοια άποψη εξέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσιους, για τον οποίο πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία μόνο για όσο δεν «επιτίθεται, προσαρτά ή επιβάλλει κατοχή» σε γείτονές της. «Αν θέλει οποιοσδήποτε να δημιουργηθεί νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που επιτρέπει σε ένα κράτος τρομοκράτη να συνεχίζει τις μεθόδους εκφοβισμού του, πρέπει να το ξανασκεφτεί, δεν θα περπατήσει αυτό», πρόσθεσε.

Αντίδραση και από τη Γερμανία

Ούτε η γερμανική κυβέρνηση, όμως, "καλοδέχθηκε" τη θέση αυτή του Μακρόν.

Πολιτικοί και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) εξέφφρασαν επίσης την αντίθεσή τους τις δηλώσεις Μακρόν.

Ο Νιλς Σμιτ, ειδικός του SPD για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ότι οι θέσεις του κ. Μακρόν προκαλούν «κατάπληξη», κρίνοντας πως το NATO «ουδέποτε απείλησε» τη Ρωσία, αντίθετα «δημιούργησε κοινό πλαίσιο για τα ζητήματα ασφαλείας».

Το ζητούμενο τώρα, πρόσθεσε ο κ. Σμιτ, είναι να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια έναντι της Ρωσίας. «Όσο η Ρωσία ασκεί ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική, καμία πανευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας που την συμπεριλαμβάνει δεν είναι εφικτή», δήλωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.