ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Artemis I: Ολοκληρώθηκε η επιστροφή του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου

21:36 - 11 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Artemis I: Ολοκληρώθηκε η επιστροφή του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου
Η αποστολή Artemis I, μια δοκιμαστική πτήση 25 ½ ημερών χωρίς πλήρωμα γύρω από το φεγγάρι που προοριζόταν να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές αποστολές αστροναυτών, έφτασε στο κρίσιμο τέλος της, καθώς το διαστημικό σκάφος Orion της NASA πραγματοποίησε επιτυχημένη πτώση στον ωκεανό την Κυριακή (11/12).

Το διαστημόπλοιο ολοκλήρωσε το ταξίδι του μπαίνοντας ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης αφού διέσχισε 239.000 μίλια (385.000 χιλιόμετρα) μεταξύ της Σελήνης και του πλανήτη μας. Στις 12:40 μ.μ. της Κυριακής έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού.

Αυτό το τελευταίο βήμα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά και επικίνδυνα σκέλη της αποστολής.

«Είμαι συγκλονισμένος», είπε την Κυριακή ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον. «Αυτή είναι μια εξαιρετική μέρα», συμπλήρωσε.

Πλέον οι μηχανικοί θα επεξεργαστούν τα δεδομένα που συνέλλεξαν με στόχο να εξασφαλίσουν ότι το διαστημόπλοιο Orion είναι έτοιμο να πετάξει με αστροναύτες. Κυρίως θα πρέπει να ελέγξουν αν  το διαστημόπλοιο μπορεί να αντέξει τις θερμοκρασίες της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης, ώστε να είναι ασφαλές για τους ανθρώπους.

Ένας στόλος οχημάτων ανάκτησης, συμπεριλαμβανομένων σκαφών, ενός ελικοπτέρου και ενός πλοίου του Αμερικανικού Ναυτικού που ονομάζεται USS Portland, περιμένουν κοντά στο σημείο που έγινε η προσθαλάσσωση της κάψουλας.

Η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπινα πληρώματα στις μελλοντικές αποστολές του Artemis. Η επόμενη αποστολή, Artemis II, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2023, ενώ η αποστολή Artemis III, για μία προσγείωση στη Σελήνη έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Πολλά θα εξαρτηθούν, πλέον, από την αντοχή του Orion.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:03 - 11 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.