ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Χαμηλό 10ετίας για την εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο

19:03 - 19 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Χαμηλό 10ετίας για την εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο
Σε πτωτική πορεία εδώ και δώδεκα μήνες βρίσκεται η κατασκευαστική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, αφού ο δείκτης υποχώρησε για ακόμη δύο μονάδες τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στις στις 31 στον δείκτη NAHB.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών (National Association of Home Builders - NAHB) και της Wells Fargo υποχώρησε άλλες δύο μονάδες αυτό τον μήνα στο 31, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012.

Παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, ο επικεφαλής οικονομόλογος της NAHB, Ρόμπερτ Ντίετζ εκτιμά πως αυτή «είναι η μικρότερη πτώση του δείκτη τους τελευταίους έξι μήνες» και ίσως πλέον να σηματοδοτείται η αρχή της ανάκαμψης. 

«Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώθηκαν από πάνω από 7% τις τελευταίες εβδομάδες σε περίπου 6,3% σήμερα και για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, υπήρξε αύξηση στις μελλοντικές προσδοκίες για πωλήσεις στον κλάδο των κατασκευών» εξήγησε.

«Σε αυτό το περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, οι κατασκευαστές αγωνίζονται να διατηρήσουν τη στέγαση προσιτή για τους αγοραστές κατοικιών», δήλωσε ο πρόεδρος της NAHB Τζέρι Κόντερ.

«Η πιο πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι το 62% των κατασκευαστών δίνουν κίνητρα για να ενισχύσουν τις πωλήσεις, όπως είναι η εξαγοράς επιτοκίων στεγαστικών δανείων, η παροχή πόντων προς τους αγοραστές και η μείωση στις τιμές» έσπευσε να συμπληρώσει.

Τέλος, σημείωσε ότι με το κόστος κατασκευής να έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% από την αρχή του τρέχοντος έτους και οι κατασκευαστές εξακολουθούν να δυσκολεύονται να μειώσουν τις τιμές. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.