ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπή Κογκρέσου: Ο Τραμπ υποκίνησε τον όχλο κατά του Καπιτωλίου

15:11 - 23 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Επιτροπή Κογκρέσου: Ο Τραμπ υποκίνησε τον όχλο κατά του Καπιτωλίου
Το Κογκρέσο ανοίγει το δρόμο για ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σε έκθεσή του ουσιαστικά τον χαρακτηρίζει "ηθικό αυτουργό" της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η έρευνα του Κογκρέσου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέδωσε σκοπίμως ψευδείς ισχυρισμούς για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και υποκίνησε όχλο υποστηρικτών του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Σε 845 σελίδες περιγράφει όσα έγιναν και όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για πιθανές ποινικές διώξεις κατά του Τραμπ και άλλων.

Η έκθεση στάλθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο διεξάγει τη δική του έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς.

Σε ένα χαρακτηριστικό της απόσπασμα η έρευνα του Κογκρέσου αναφέρει:

«Καθώς θα διαβάζετε αυτήν την έκθεση, παρακαλούμε να εξετάσετε αυτό: ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μαζί με πολλούς από τους διορισμένους αξιωματούχους που περιέβαλλαν τον Ντόναλντ Τραμπ, εργάστηκαν για να αποτρέψουν πολλά από τα χειρότερα τμήματα του σχεδίου του Τραμπ που είχε στόχο να ανατραπούν οι εκλογές».

«Αυτό δεν ήταν κάτι δεδομένο. Είναι παρήγορο να υποθέτουμε ότι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας μας θα αντιστέκονται πάντα σε αυτούς που προσπαθούν να ανατρέψουν το Σύνταγμά μας εκ των ένδον. Αλλά τα θεσμικά μας όργανα είναι ισχυρά μόνον όταν αυτοί που κατέχουν αξίωμα είναι πιστοί στο Σύνταγμα» προσθέτει.

Επίσης η έκθεση τεκμηριώνει ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν ντοκουμέντα για πιέσεις σε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να παρέμβουν και να δηλώσουν, χωρίς στοιχεία, ότι οι εκλογές εκλάπησαν.

«Η χώρα μας έχει φτάσει πολύ μακριά για να επιτρέψει σε έναν ηττημένο πρόεδρο να μετατραπεί σε έναν επιτυχημένο τύραννο, ανατρέποντας τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, υποδαυλίζοντας τη βία και, όπως το είδα, ανοίγοντας την πόρτα σε αυτούς στη χώρα μας των οποίων το μίσος και η μισαλλοδοξία απειλούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη για όλους τους Αμερικανούς» σημειώνει στον πρόλογο της έκθεσης ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον.

Για το λόγο αυτό η έκθεση καταλήγει πως ο Τραμπ όχι μόνο πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος από τη Δικαιοσύνη, αλλά και ότι δεν πρέπει να αναλάβει ξανά το αξίωμα του προέδρου, καθώς απειλείται το πολίτευμα.

Τη σκυτάλη παίρνει τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά πρέπει να σημειωθεί πως από τις 3 Ιανουαρίου 2023 οι Ρεπουμπλικανοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα επιχειρήσουν να σταματήσουν τις διαδικασίες.

Οι Δημοκρατικοί έσπευσαν πάντως και ολοκλήρωσαν την έκθεση, με την ελπίδα πως η Δικαιοσύνη θα κινηθεί γρήγορα και ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για την αδιανόητη αυτή υπόθεση σε μία Δημοκρατία όπως αυτή των ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.