ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πλουσιότεροι του πλανήτη έχασαν $1,4 τρισ. σε έναν χρόνο

07:50 - 30 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Οι πλουσιότεροι του πλανήτη έχασαν $1,4 τρισ. σε έναν χρόνο
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, το 2022 ήταν μια χρονιά που θα θέλουν να ξεχάσουν. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, οι πλουσιότεροι 500 άνθρωποι έχασαν μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σε αρκετές από τις περιπτώσεις, βέβαια, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ευθύνη βαραίνει τους ίδιους, όπως στην περίπτωση του κρυπτο-wunderkind Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ιδρυτή της FTX.

Βασική αιτία απώλειας μέρος της περιουσίας αρκετών είναι και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε σε εξοντωτικές κυρώσεις κατά Ρώσων επιχειρηματιών και, φυσικά, οι χειρισμοί του Έλον Μασκ, του νέου ιδιοκτήτη του Twitter, που είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 138 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Ιανουαρίου.

Σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, η χρονιά ήταν ιδιαίτερα άσχημη για μια ομάδα δισεκατομμυριούχων των οποίων η περιουσία εκτινάχθηκε σε απίστευτα ύψη στην εποχή εύκολου χρήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος, τόσο πιο δραματική η πτώση: οι Μασκ, Μπέζος, Τσάνγκπενγκ Ζάο και Ζάκερμπεργκ είδαν τον πλούτο τους να συρρικνώνεται σωρευτικά κατά 392 δισ. δολάρια.

Πάντως, μερικοί δισεκατομμυριούχοι… διασώθηκαν τη χρονιά που μας αφήνει.

Ο Ινδός Γκουαντάμ Αντάνι ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ στον δείκτη πλούτου του Bloomberg, ενώ επίσης μερικές από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, όπως οι Kοχ και οι Μαρς, είδαν επίσης την περιουσία τους να αυξάνεται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.