ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαισιόδοξη πρόβλεψη για τη Βρετανία: Θα υποστεί τη βαθύτερη ύφεση

10:25 - 03 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Απαισιόδοξη πρόβλεψη για τη Βρετανία: Θα υποστεί τη βαθύτερη ύφεση
Η Βρετανία θα υποστεί τη βαθύτερη ύφεση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου το 2023, καθώς πλήττεται από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, τα υψηλά επιτόκια και τη συνεχή αύξηση των επιχειρήσεων που κλείνουν, σύμφωνα με ανάλυση της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz Trade.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εν λόγω προβλέψεις, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 0,9% φέτος σε σύγκριση με πτώση 0,7% στη Γερμανία, πτώση 0,4% στη Γαλλία και συρρίκνωση 0,3% στις ΗΠΑ.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι οι εταιρείες σε ολόκληρη τη Βρετανία και την Ευρώπη θα υποστούν «μαζικό σοκ κερδοφορίας» τους επόμενους μήνες από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας που δεν θα αντισταθμίζεται πλήρως από τα μέτρα κρατικής στήριξης.

Ως αποτέλεσμα, η Allianz προβλέπει ότι οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν κατά 15% το 2023 σε 27.100, καθώς οι εταιρείες λυγίζουν υπό το βάρος του υψηλότερου κόστους.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει «άβολα υψηλός» το επόμενο έτος, αν και ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των τιμών καταναλωτή στη Βρετανία θα μειωθεί στο 7,5% το 2023 από 9% πέρυσι.

Συνολικά, η Allianz συμπεραίνει ότι η παγκόσμια οικονομία «οδεύει ακόμη προς την ύφεση» τους επόμενους μήνες, προβλέποντας παγκόσμια ανάπτυξη μόλις 1,4% για το 2023, από 2,9% πέρυσι, πριν ανακάμψει στο 2,8% το 2024.

Ο Μάξιμ Ντάρμετ, ανώτερος οικονομολόγος στην Allianz Trade, δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα «συνεχίσει να επιβραδύνεται», με τον μεταποιητικό τομέα να πλήττεται ιδιαίτερα από τη χαμηλότερη ζήτηση και ορισμένες εταιρείες να προσπαθούν να μειώσουν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους λόγω προηγούμενης υπερπροσφοράς.

Το συμπέρασμα απηχεί μια προειδοποίηση από την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία προέβλεψε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση φέτος.

Η κα. Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα και ότι η αυξανόμενη επιδημία του Covid στην Κίνα θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο.

Τα σχόλια έγιναν αφότου το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές του για την ανάπτυξη για το 2023 τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.