ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

23:13 - 08 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Κύπρος: Ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (8/1) η Τελετή Ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεωργίου, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος και κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος κατήλθε στις 16:00 από την Αρχιεπισκοπή προς τον Καθεδρικό Ναό, ενδύθει στο μέσο του ναού με τον κόκκινο μανδύα και του δόθηκε ένα δεύτερο εγκόλπιο, αυτό που φοράει στο στήθος μαζί με το σταυρό.

Ακολούθως υπέγραψε, αφού αναγνώστηκε η Πράξις της Συνόδου Ενθρονίσεως από τον Αρχιγραμματέα, με κόκκινο μελάνι, από το ιστορικό μελανοδοχείο του Αρχιεπισκόπου Εθνομάρτυρα Κυπριανού και στη συνέχεια ανέβηκε στις πρώτες βαθμίδες του θρόνου, όπου ο πρώτος τη τάξει των Μητροπολιτών, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος του έδωσε το αυτοκρατορικό σκήπτρο και τον προσφώνησε.

Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, την οποία διάβασε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Αναγνώστηκε επιστολή του Πάπα από τον Νούντσιο στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια προσφώνησε εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Στο τέλος, ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Μετά το πέρας της Τελετής Ενθρόνισης, ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε συγχαρητήρια στο Μέγα Συνοδικό, ενώ το βράδυ θα παραθέσει στη Λευκωσία δείπνο στους επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσώπους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.