ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι αξιωματούχοι της Fed

21:15 - 18 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι αξιωματούχοι της Fed
Τα αμερικανικά επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να διασφαλιστεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σεντ Λούις, James Bullard.

«Είμαστε σχεδόν σε μια ζώνη που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε περιοριστική - αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα», είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη στη Wall Street Journal. «Δεν θέλουμε να παρεκκλίνουμε από τον σταθερό στόχο για πληθωρισμό 2%», είπε.

«Η πολιτική πρέπει να παραμείνει σφιχτή και το 2023» καθώς ξεδιπλώνεται η διαδικασία αποπληθωρισμού, πρόσθεσε ο Bullard, προβλέποντας εύρος επιτοκίων από 5,25% έως 5,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πέντε από τους 19 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed «βλέπουν» επιτόκια σε αυτό το εύρος φέτος και ακόμη δύο προβλέπουν επιτόκια από 5,5% έως 5,75%, ενώ η πρόβλεψη του μέσου επιτοκίου ήταν από 5% έως 5,25%.

Την επιθετική πολιτική ως προς την αύξηση επιτοκίων υπεραμύνθηκε και η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, σημειώνοντας τα στοιχεία δείχνουν ότι λειτούργησε για τον περιορισμό του πληθωρισμού. 

Σε συνέντευξή της στο Associated Press, σημείωσε πως ότι χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις «για να συντριβεί αποφασιστικά η χειρότερη περίοδος πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών».

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι απόψεις της Μέστερ αποδεικνύουν το πόσο μακριά μπορεί να φτάσουν τα «γεράκια» εντός της Fed για να «νικήσουν» τον πληθωρισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.