ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Κυριακίδου: Βιολογικά ορθή η ιδέα μετάλλαξης του SARS-CoV-2

15:04 - 19 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Επίτροπος Κυριακίδου: Βιολογικά ορθή η ιδέα μετάλλαξης του SARS-CoV-2
Με χθεσινή της, γραπτή, απάντηση προς την Ιταλίδα ευρωβουλευτή των Μη Εγγεγραμμένων Francesca Donato, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη, παραδέχεται πως η ιδέα ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε μια παραλλαγή που θα ξεφεύγει από την ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται από τα τρέχοντα εμβόλια είναι βιολογικά ορθή.

Παραδέχεται ακόμη ότι, ο ιός θα μπορούσε επίσης να εξελιχθεί σε μια παραλλαγή που προκαλεί μια πιο σοβαρή ασθένεια και ομολογεί ότι «Αυτά τα σενάρια είναι αδύνατο να προβλεφθούν, αλλά θεωρητικά μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή». 

Στην ερώτηση της η Ιταλίδα ευρωβουλευτής, ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

-Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2022, ο EMA προειδοποίησε ότι ένα άλλο κύμα COVID-19, που οδηγείται από νέες παραλλαγές, ξεκινά.

-Ενώ ο οργανισμός είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι παραλλαγές θα ήταν πιο μεταδοτικές ή θα είχαν πιο σοβαρές συνέπειες, προειδοποίησε ότι θα είχαν «αυξημένη ικανότητα να ξεφύγουν από την ανοσία που παρέχεται από τον εμβολιασμό» και ανοσία από «φυσική μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των Omicron και αντίσταση στα επί του παρόντος διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα».

-Ωστόσο, ο EMA είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός «είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μας για την προστασία [μας]».

-αυτές οι επίσημες δηλώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά την ακρόαση με το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τους ισχυρισμούς του κύριου προμηθευτή εμβολίων της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής για την πανδημία COVID-19

Ρωτούσε δε την Κομισιόν..

  1. Αν είναι δυνατόν να παρέχουμε δεδομένα για τουλάχιστον τρεις ιούς (ακόμα καλύτερα, κοροναϊούς) που έχουν γίνει πιο επιθετικοί όσο συνεχίζεται η επιδημία;
  1. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα αυτού του είδους, γιατί οι επίσημες αρμόδιες δομές κρούουν αβάσιμους συναγερμούς για τις πιο πρόσφατες «πιο επικίνδυνες» παραλλαγές που δεν είναι βιολογικά δυνατές;

Ακολουθεί ολόκληρη, η καθόλου καθησυχαστική απάντηση της Επιτρόπου

  1. Στην προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου της 26ης Οκτωβρίου 2022, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) παρείχε μια συνολική ματιά στην κατάσταση του COVID-19 στην ΕΕ εκείνη τη στιγμή

Αναφέρθηκε η εμφάνιση της παραλλαγής BQ.1 του SARS-CoV-2 (που προέρχεται από το Omicron BA.5), συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων ότι θα κυριαρχούσε στην ΕΕ με την πάροδο του χρόνου και ότι παρουσίαζε ορισμένα χαρακτηριστικά ανοσοδιαφυγής.

Ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται συνεχώς και εξελίσσεται, αλλά το αποτέλεσμα δεν θεωρείται πάντα ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί τακτικά νέα στοιχεία για παραλλαγές που ανιχνεύονται μέσω επιδημικής ευφυΐας, ελέγχου γονιδιωματικών παραλλαγών βάσει κανόνων ή άλλων επιστημονικών πηγών.

Το ECDC όρισε το BQ.1 ως Παραλλαγή Ενδιαφέροντος στην ΕΕ/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις 21 Οκτωβρίου 2022.

Στην τελευταία τους εκτίμηση, η κατανομή του BQ1 ήταν 52,0% στις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Ωστόσο, το ECDC δεν αναφέρει ότι το BQ.1 σχετίζεται με επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Οι συμβουλές σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 παραμένουν οι ίδιες και συνεπείς μεταξύ της Επιτροπής και του EMA καθώς και του ECDC.

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.

Η βελτίωση της πρόσληψης του εμβολίου COVID-19 της αρχικής θεραπείας και της πρώτης αναμνηστικής δόσης παραμένει προτεραιότητα για όλα τα επιλέξιμα άτομα.

Επιπρόσθετες αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει επίσης να χορηγούνται σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ατόμων.

  1. Η ιδέα ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε μια παραλλαγή που θα ξεφεύγει από την ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται από τα τρέχοντα εμβόλια είναι βιολογικά ορθή.

Ο ιός θα μπορούσε επίσης να εξελιχθεί σε μια παραλλαγή που προκαλεί μια πιο σοβαρή ασθένεια.

Αυτά τα σενάρια είναι αδύνατο να προβλεφθούν, αλλά θεωρητικά μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.