ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Νταβός: Τέσσερα σημεία-κλειδιά για την οικονομία Κύριο

09:54 - 23 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Νταβός: Τέσσερα σημεία-κλειδιά για την οικονομία
Τα μεγαλύτερα ζητήματα του 2023 τέθηκαν επί τάπητος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός που ολοκληρώθηκε, με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και ο τρόπος αποσυμφόρησής τους απασχόλησαν τους ηγέτες των κρατών και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων και των κεντρικών τραπεζών, με τις προοπτικές να φαντάζουν θετικότερες από ό,τι το προηγούμενο διάστημα, αλλά και πάλι σημαντικές απειλές να υφίστανται, κυρίως για την Ευρώπη.

Ας δούμε μερικά σημεία-κλειδιά που προέκυψαν από τις συζητήσεις στο Νταβός αναφορικά με την πορεία της οικονομίας παγκοσμίως:

Παγκόσμια οικονομία: Μέσα από τις συζητήσεις στο Νταβός φαίνεται ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές για το 2023  είναι καλύτερες από ό,τι αναμενόταν.

Βέβαια, όλοι επεσήμαναν τους πολλούς κινδύνους που συνεχίζουν να υφίστανται, συμπεριλαμβανομένων των πληθωριστικών πιέσεων από το άνοιγμα της Κίνας και της αυξανόμενης δυσχέρειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επίσης, τα κράτη της Δύσης συνεχίζουν να παλεύουν με τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού στο 2%.

«Τα πράγματα δεν είναι υπέροχα, αλλά είναι πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν να είναι», δήλωσε ο Ντάνιελ Πίντο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογράμμισε επίσης ότι μπορεί οι οικονομικές προοπτικές για το 2023 να είναι καλύτερες από το αναμενόμενο, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί σημάδι εφησυχασμού.

Όπως σημείωσε, το ΔΝΤ περιμένει πλέον η κινεζική οικονομία να αναπτυχθεί κατά 4,4% το 2023, αλλά διευκρίνισε ότι δεν περιμένει κάποια «δραματική βελτίωση» στις τρέχουσες προβλέψεις του Ταμείου για ανάπτυξη 2,7% της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, ενώ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ένας «τεράστιος κίνδυνος» και ιδιαίτερα για την Ευρώπη.

Κίνα: Η Κίνα απηύθυνε κάλεσμα στις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας σε μια ομιλία του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Λιου Χε ότι η οικονομία της έχει ανοίξει ξανά, δήλωση που χαιρετίστηκε ευρέως, αλλά προκάλεσε φόβους για τον πληθωρισμό και άφησε ερωτήματα όσον αφορά το τι θα σήμαινε αυτό για τις υπάρχουσες εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι προβλέψεις ανάπτυξης τώρα για την Κίνα είναι 4,5%. Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ όταν αυτό θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Credit Suisse Άξελ Λέμαν.

Πάντως, αν και ο Λιου είπε ότι η χώρα «αναρρώνει» γρηγορότερα από ό,τι περίμενε από τον COVID-19 μετά το τεράστιο κύμα λοιμώξεων, πολλά στελέχη με επιχειρήσεις στην Κίνα είπαν ότι εξακολουθούσαν να προβλέπουν σκαμπανεβάσματα για λίγους μήνες ακόμα, πριν τα πράγματα αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα.

Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού: Η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τη δική της απάντηση στο Inflation Reduction Act (Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού) των ΗΠΑ, το πακέτο, δηλαδή, των 473 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εγκρίνει ο Τζο Μπάιντεν και περιλαμβάνει επενδύσεις σε πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια, μείωση των τιμών των φαρμάκων και έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% που στοχεύει σε εταιρείες που κερδίζουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι θα θέσει σε εφαρμογή κρατική βοήθεια και ένα ειδικό ταμείο ώστε εμποδίσει τις επιχειρήσεις να μετακινηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το βασικό ερώτημα δεν είναι Πρώτα η Κίνα, Πρώτα οι ΗΠΑ, Πρώτα η Ευρώπη. Το βασικό ερώτημα για όλους μας είναι Πρώτα το Κλίμα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνο Λε Μερ.

Χρηματικοοικονομικές υπηρεσίες: Καθώς η απειλή του πληθωρισμού εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από τις κεντρικές τράπεζες, υφίστανται πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου για να προετοιμαστούν για μια ύφεση, καθιστώντας ορισμένες επιχειρήσεις ασύμφορες.

Αυξάνεται επίσης η πίεση που δέχονται να χρηματοδοτήσουν την παγκόσμια μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έκαναν μέχρι τώρα. Άλλα εξωγενή γεγονότα, όπως οι κίνδυνοι γεωπολιτικής και κυβερνοασφάλειας περιπλέκουν περαιτέρω τα πράγματα.

«Θα παραμείνουμε στην πορεία που έχουμε χαράξει μέχρι να βρεθούμε σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για σημαντικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Μην υποτιμάτε τις δευτερογενείς επιπτώσεις. Οι εταιρείες δεν διστάζουν πλέον να αυξήσουν τις τιμές και αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν θα είναι εύκολο να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%», ήταν το μήνυμα του προέδρου της  κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, Τόμας Τζόρνταν.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.