ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επέστρεψε στην ανάπτυξη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

14:32 - 24 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Επέστρεψε στην ανάπτυξη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης επέστρεψε αιφνιδιαστικά σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, δείχνοντας ότι η ύφεση στο μπλοκ μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο φοβόμασταν και ότι η ευρωζώνη μπορεί να την αποφύγει.

Ο flash Composite Purchasing Managers' Index (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανέβηκε στο 50,2 αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο.

Ο Ιανουάριος ήταν η πρώτη φορά που ο δείκτης ήταν πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από τον Ιούνιο και η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τη μέση πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 49,8.

Ένας πιο ήπιος χειμώνας μέχρι στιγμής, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και τα πρόσφατα θετικά οικονομικά στοιχεία οδήγησαν σε αναβάθμιση ορισμένων τριμηνιαίων προβλέψεων για την ανάπτυξη σε δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αν και εξακολουθούσε να προβλέπεται τεχνική ύφεση.

Επίσης, οι εταιρείες στην ευρωζώνη αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους με ταχύτερο ρυθμό αυτόν τον μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε σε υψηλό τριών μηνών στο 52,5 από 51,9 τον Δεκέμβριο.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο δείκτη υπηρεσιών του μπλοκ εξέπληξε επίσης ανοδικά, φτάνοντας σε υψηλό έξι μηνών στο 50,7. Ήταν στο 49,8 τον Δεκέμβριο και η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει 50,2.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα παρουσίασε επίσης βελτίωση, αλλά παρέμεινε στο επίπεδο της συρρίκνωσης. Ο μεταποιητικός PMI αυξήθηκε στο 48,8 αυτόν τον μήνα από 47,8, ενώ δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε 48,5.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή που τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI αναπήδησε σε υψηλό επτά μηνών του 49,0 από 47,8.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.