ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ευρώπη Κύριο

17:38 - 24 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ευρώπη
Μπορεί τα σύννεφα ύφεσης πάνω από την Ευρώπη να φάνταζαν πυκνά πριν λίγο καιρό, όμως το κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά και οι επενδυτές άρχισαν να ρίχνουν ξανά χρήματα σε μετοχές και ομόλογα της περιοχής, όπως επισημαίνει το Reuters.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι καλά γεμάτες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου σημαίνουν ότι υπάρχει λιγότερη ανησυχία για ελλείψεις ρεύματος και υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Αυτό, μαζί με την Κίνα που ανοίγει ξανά την οικονομία της με ιλιγγιώδη ταχύτητα, υπόσχεται ώθηση για την οικονομία της Ευρώπης που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη δείχνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης επέστρεψε αιφνιδιαστικά σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, δείχνοντας ότι η ύφεση στο μπλοκ μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν.

Η JPMorgan αύξησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου της ευρωζώνης στο 1% από συρρίκνωση 0,5%, απηχώντας παρόμοια κίνηση από την Goldman Sachs νωρίτερα αυτό το μήνα, και τα στοιχεία της BofA Global Research την Παρασκευή έδειξαν την πρώτη εβδομαδιαία εισροή χρημάτων από επενδυτές σε ευρωπαϊκά μετοχικά ταμεία σε σχεδόν ένα χρόνο.

Καλύτερα και από τις ΗΠΑ

Όλα αυτά, έχουν θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Το ευρώ αναμένεται να σημειώσει το μεγαλύτερο τρίμηνο κέρδος του έναντι του δολαρίου από το 2011, έχοντας αυξηθεί σχεδόν κατά 10%.

Επίσης, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Ο δείκτης αναφοράς STOXX έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ, τον S&P 500, κατά περισσότερες από 18 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο. Η Morgan Stanley λέει ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδοσή του εδώ και 20 χρόνια σε σχέση με τη Wall Street.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αυτό έχει βελτιώσει δραματικά τις προοπτικές. Η αντίληψη έχει μετατοπιστεί από το χειρότερο είδος συρρίκνωσης, ειδικά για χώρες όπως η Γερμανία, στην πιθανή αποφυγή της ύφεσης», δήλωσε ο Samy Chaar, επικεφαλής οικονομολόγος στο Lombard Odier.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, έχουν υποχωρήσει στο σημείο που βρίσκονταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχουν μειωθεί κατά 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο.

Οι επενδυτές επιστρέφουν μετρητά σε ευρωπαϊκές μετοχές και μειώνουν την έκθεση στη Wall Street, όπου οι ακριβές τεχνολογικές μετοχές δέχονται πλήγμα από την αύξηση των επιτοκίων.

Όσον αφορά τις αποτιμήσεις, τα ευρωπαϊκά blue-chips διαπραγματεύονται σε πολλαπλάσιο του 13 περίπου, σε σύγκριση με μια αναλογία περίπου 20 για τον S&P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Αυτό το premium των 7 μονάδων είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας του 1,5, υποδηλώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται φθηνές σε σύγκριση με τις αμερικανικές.

eurostocks241

Βέβαια, δεν είναι όλοι αισιόδοξοι. Οι στρατηγικοί αναλυτές των ευρωπαϊκών μετοχών της BofA, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι η πρόσφατη νομισματική σύσφιξη, η πιο σκληρή εδώ και τέσσερις δεκαετίες, θα οδηγήσει σε ύφεση, η οποία θα συμπαρασύρει τις μετοχές.

Άλλοι επισημαίνουν ότι η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια απειλή που συνεχίζει να υφίσταται.

«Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου είναι σίγουρα θετικές, αλλά η ταχεία πτώση τους μας λέει επίσης ότι μπορούν να αυξηθούν εξίσου γρήγορα εάν τα πράγματα πάνε στραβά. Οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία πολύ προσεκτικά», είπε Lottici της Banca Ifigest.

Ανάκαμψη με εντυπωσιακό ρυθμό

Το ευρώ έχει κινηθεί 15% υψηλότερα έναντι του δολαρίου από το χαμηλό 20ετίας του Σεπτεμβρίου στα 0,9528 δολάρια και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι έχει ακόμα πολύ… θετικό δρόμο.

«Η Ευρώπη ανακάμπτει σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο στρατηγός αναλυτής της Nomura FX, Jordan Rochester. Η τράπεζά του αναμένει ότι το ευρώ θα φτάσει το 1,10 δολάριο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και το 1,16 δολάριο μέχρι το τέλος του έτους.

Η βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας οδηγεί επίσης τις ροές σε σταθερό εισόδημα. Ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στη Rabobank, εξήγησε ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός και η λιγότερη ανάγκη για έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση ενεργειακών επιδοτήσεων είναι θετικά για τα ομόλογα, αλλά αυτό πρέπει να σταθμιστεί έναντι της υψηλότερης ανάπτυξης, η οποία τείνει να βλάψει το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο.

Το ευρωπαϊκό περιφερειακό χρέος έχει επίσης ωφεληθεί ιδιαίτερα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, το σημείο αναφοράς για τους μη βασικούς εκδότες της ευρωζώνης, έχει υποχωρήσει κατά 87 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας την πτώση 49 bps για το αντίστοιχο γερμανικό και 44 bps για αυτό των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές.

Οι επενδυτές βλέπουν ότι η ύφεση δεν θα είναι, εκτός απροόπτου, τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν κάποιους μήνες πριν και έτσι επιστρέφουν στη Γηραιά Ήπειρο, στηρίζοντας την οικονομία της.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:39 - 24 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.