ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΑΤΟ: Σταματούν επ’αόριστον οι συνομιλίες ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας ελέω…Τουρκίας

18:37 - 24 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
ΝΑΤΟ: Σταματούν επ’αόριστον οι συνομιλίες ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας ελέω…Τουρκίας
Στον «πάγο» επ’ αόριστον μπαίνουν οι συνομιλίες για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από αίτημα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η συγκεκριμένη αναβολή έρχεται έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η Άγκυρα. Η συνάντηση των τριών χωρών ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι απαιτείται τάιμ άουτ μερικών εβδομάδων στις συνομιλίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας με την Τουρκία σχετικά με την αίτησή τους να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία .

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει τη στήριξη της χώρας του μετά τη διαμαρτυρία κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη το Σαββατοκύριακο, η οποία περιελάμβανε την καύση ενός αντιγράφου του Κορανίου.

«Χρειάζεται ένα τάιμ άουτ προτού επιστρέψουμε στις τριμερείς συνομιλίες και δούμε πού βρισκόμαστε όταν η σκόνη έχει καταλαγιάσει μετά την τρέχουσα κατάσταση, επομένως δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα ακόμη», δήλωσε ο Χααβίστο στο Reuters.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα για μερικές εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα χρειάζονται την υποστήριξη όλων των σημερινών κρατών-μελών της Συμμαχίας για να προωθήσουν την αίτησή τους.

Ελπίζοντας αρχικά για ταχεία έγκριση πέρυσι, ο Χααβίστο πιστεύει τώρα ότι η Άγκυρα είναι απίθανο να αποφασίσει εάν θα δεχτεί τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας μέχρι τις τουρκικές εκλογές που θα γίνουν στα μέσα Μαΐου.

Το επόμενο παράθυρο ευκαιρίας για έγκριση ένταξης είναι επομένως πιθανό να είναι μεταξύ τότε και της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, είπε ο Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου.

Η Τουρκία έχει πει ότι η Σουηδία ειδικότερα πρέπει να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον αυτών που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες: κυρίως Κούρδους μαχητές και μια ομάδα που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο Χααβίστο είπε ότι ίσως η Φινλανδία θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει τη διαδικασία ένταξής της χωρίς τη Σουηδία.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα μετατεθούν για ένα μήνα πριν, στις 14 Μαΐου.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:45 - 24 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.