ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρολόι της Αποκάλυψης:Η ανθρωπότητα πιο κοντά από ποτέ στην καταστροφή

19:57 - 24 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Ρολόι της Αποκάλυψης:Η ανθρωπότητα πιο κοντά από ποτέ στην καταστροφή
Πιο κοντά από ποτέ στην καταστροφή βρίσκεται η ανθρωπότητα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ρύθμιση του Ρολογιού της Αποκάλυψης που αποκαλύφθηκε την Τρίτη (24/1).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μετακινήθηκε κατά δέκα δευτερόλεπτα πιο κοντά στα μεσάνυχτα, κάτι που σημαίνει ότι μας… απομένουν 90 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για το μικρότερο χρονικό περιθώριο στην ιστορία του Ρολογιού που δημιουργήθηκε το 1947 από το Bulletin of the Atomic Scientists για να αποδώσει πώς η ανθρωπότητα είναι κοντά στην καταστροφή του εαυτού της.

Σχεδιασμένο από τον ζωγράφο Martyl Langsdorf, το Ρολόι έχει γίνει ένα διεθνές σύμβολο της ευπάθειας του κόσμου στην καταστροφή από τα πυρηνικά όπλα, την κλιματική αλλαγή και τις ανατρεπτικές τεχνολογίες.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια παρέμεινε ρυθμισμένο στα 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική ενημέρωση, το Ρολόι της Αποκάλυψης ρυθμίστηκε στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, λόγω σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι αποκλειστικά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξημένου κινδύνου πυρηνικής κλιμάκωσης.

Η νέα ώρα του ρολογιού επηρεάστηκε επίσης από τις συνεχιζόμενες απειλές που προέρχονται από την κλιματική κρίση, τη δυσκολία ελέγχου των προηγμένων τεχνολογιών και της αδυναμίας καταπολέμησης των βιολογικών απειλών όπως ο COVID-19.

Η Rachel Bronson, PhD, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Bulletin of the Atomic Scientists, δήλωσε: «Ζούμε σε μια εποχή άνευ προηγουμένου κινδύνου και η ώρα του Ρολογιού της Αποκάλυψης αντανακλά αυτήν την πραγματικότητα. 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα είναι το πιο κοντινό που έχει ρυθμιστεί ποτέ το Ρολόι στα μεσάνυχτα και είναι μια απόφαση που οι ειδικοί μας δεν την πήραν ελαφρά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ και η Ουκρανία έχουν πολλά κανάλια για διάλογο. Παροτρύνουμε τους ηγέτες να τους εξερευνήσουν στο έπακρο για να γυρίσουν το Ρολόι πίσω».

Στη σχετική ενημέρωση αναφέρεται ακόμα ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των κρατών, διαβρώνοντας τους κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς που στηρίζουν τις επιτυχείς απαντήσεις σε μια ποικιλία παγκόσμιων κινδύνων. Και το χειρότερο από όλα, οι λεπτώς καλυμμένες απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης -από ατύχημα, πρόθεση ή λάθος υπολογισμό- είναι ένας τρομερός κίνδυνος. Η πιθανότητα η σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο οποιουδήποτε παραμένει υψηλή.

Η Ρωσία έφερε επίσης τον πόλεμό της στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ και της Ζαπορίζια, παραβιάζοντας τα διεθνή πρωτόκολλα και διακινδυνεύοντας την εκτεταμένη έκλυση ραδιενεργών υλικών. Οι προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για την ασφάλεια αυτών των σταθμών μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί». Η δήλωση έχει μεταφραστεί στα ουκρανικά και ρωσικά.

Το Bulletin of the Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από τους Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer, Eugene Rabinowitch και επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο που βοήθησαν στην ανάπτυξη των πρώτων ατομικών όπλων στο Manhattan Project. Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι «δεν μπορούσαν να μείνουν αμέριμνοι στις συνέπειες της δουλειάς τους» και εργάστηκαν για να ενημερώσουν το κοινό και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τις ανθρωπογενείς απειλές για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Δύο χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το Ρολόι της Αποκάλυψης που αρχικά ρυθμίστηκε στα 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Ο δείκτης έχει βρεθεί πιο μακριά από ποτέ, στα 17 λεπτά, το 1991, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο ηγέτης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακοίνωσαν αμφότεροι μειώσεις στα πυρηνικά οπλοστάσια των χωρών τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:02 - 24 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.