ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Καναδάς βάζει «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων

21:01 - 25 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Ο Καναδάς βάζει «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων
Σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα του Καναδά, η οποία ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι σταματά τον κύκλο των αυξήσεων, υπό την προϋπόθεση να το επιτρέψουν τρέχουσες συνθήκες.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αποφασίζει να κάνει «παύση» στην αύξηση των επιτοκίων. Νωρίτερα, ανακοίνωσε την όγδοη συνεχόμενη αύξησή της, με το επιτόκιο να ανεβαίνει στο 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

«Εάν οι οικονομικές εξελίξεις ανταποκριθούν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής στο τρέχον επίπεδο», ανέφερε η τράπεζα στη δήλωση επιτοκίων.

Η τράπεζα «είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω το επιτόκιο πολιτικής εάν χρειαστεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική επιβραδύνει τη δραστηριότητα, ειδικά τις δαπάνες των νοικοκυριών», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί με ταχείς ρυθμούς καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν τις δαπάνες των νοικοκυριών και συμβάλλουν στην επαναφορά του πληθωρισμού εντός του στόχου μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και Καναδοί αναλυτές που αναφέρουν ότι η επιβράδυνση λόγω της σύσφιξης που εφαρμόζεται δεν θα καταστήσει αναγκαία την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.