ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΔΑΔ: Ζημιώθηκε από την αποβολή της Ρωσίας απ'το Συμβούλιο Ευρώπης!

11:30 - 30 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
ΕΔΑΔ: Ζημιώθηκε από την αποβολή της Ρωσίας απ'το Συμβούλιο Ευρώπης!
Σε συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε ζωντανά στον ιστοτόπο του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πρόεδρος του Siofra O'Leary έκανε τον απολογισμό του έτους 2022.

Ειδικότερα, σημείωσε:

- Τα εξαιρετικά σοβαρά γεγονότα που σημάδεψαν το 2022 στην Ευρώπη, δηλαδή η εισβολή στην Ουκρανία, η εκδίωξη της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης και η παύση της από το καθεστώς υψηλού συμβαλλόμενου μέρους στην Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχαν σημαντικές νομικές επιπτώσεις στο Δικαστήριο.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος σημείωσε ότι στο τέλος του 2022 υπήρχαν περίπου 74.650 εκκρεμείς αιτήσεις ενώπιον του Δικαστηρίου και ότι το 74% των εκκρεμών υποθέσεων αφορούσε 5 χώρες: την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ρουμανία και την  Ιταλία.

Στις σημαντικές αιτήσεις περιλαμβάνονταν οι διακρατικές υποθέσεις.

Η Πρόεδρος δήλωσε ότι το Δικαστήριο θα δώσει προτεραιότητα σε αυτές τις υποθέσεις, ενώ τόνισε ότι για την εκδίκαση τους απαιτούνται σημαντικοί πόροι.

Σχεδόν 10.200 εκκρεμείς αιτήσεις αφορούν συγκρούσεις μεταξύ δύο κρατών μελών: Ρωσία/Ουκρανία, Αρμενία/Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία/Ρωσία.

Ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων, περίπου 23.850 είχαν χαρακτηριστεί ως περιπτώσεις προτεραιότητας από τότε που τέθηκαν σημαντικά ζητήματα βάσει, για παράδειγμα, του άρθρου 3 της Σύμβασης.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι, από το 2021, το Δικαστήριο είχε προχωρήσει σε νέα διεκπεραίωση υποθέσεων, στρατηγική που στοχεύει στη διεκπεραίωση υποθέσεων που ήταν νομικά περίπλοκες και συχνά ευαίσθητες, γνωστές ως «επίπτωση»

Η Σύμβαση - έθεσε ζητήματα μεγάλης σημασίας για το ενδιαφερόμενο κράτος ή για τη Σύμβαση σύστημα στο σύνολό του, επομένως ήταν ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν ταχύτερα.

Έτσι, το 2022 οι κρίσεις επί των επιπτώσεων παραδόθηκαν υποθέσεις σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ελευθερία έκφρασης των δικαστών,και το ζήτημα της ευθανασίας.

Εξ ορισμού, οι περιπτώσεις «επίπτωσης» ήταν πραγματικά περιπτώσεις που έπρεπε να διεκπεραιωθούν γρήγορα γεγονός που έκανε το Δικαστήριο του Στρασβούργου «ένα δικαστήριο που έχει σημασία».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.