ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Fed κατέβασε «ταχύτητα» και αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% Κύριο

22:11 - 01 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Η Fed κατέβασε «ταχύτητα» και αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%
Σε σταδιακή αποκλιμάκωση των αυξήσεων των επιτοκίων προχωρά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve). Ειδικότερα, στην πρώτη συνεδρίαση για φέτος τα επιτόκια «ανέβηκαν» κατά 25 μονάδες βάσης, στην μικρότερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022.

Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική άνοδο των επιτοκίων της Fed από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα μείωσης του κόστους δανεισμού, σε μια προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να αποδυναμώσει τον πληθωρισμό.

Πριν από την αύξηση των 25 μονάδων βάσης, είχαν προηγηθεί μία αύξηση κατά 0,50% το Δεκέμβριο και τέσσερις διαδοχικές κατά 0,75% αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούνιο. Με τη νέα αύξηση, τα επιτόκια διαμορφώνονται στο εύρος του 4,50%-4,75% (το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007), ενώ το προβλεπόμενο επιτόκιο-στόχος είναι το 5,1% σύμφωνα με την ενημέρωση του Δεκεμβρίου.

Η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων αποτελεί σαφές σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει πρόοδο στη σκληρή «μάχη» της με τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή νομισματική πολιτική.

Η ήπια, σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, αύξηση των επιτοκίων έρχεται καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται σε όλα τα φάσματα της αμερικανικής οικονομίας. Ενδεικτικά, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώνεται κάθε μήνα από τον περασμένο Ιούνιο, φθάνοντας στο 6,5% το Δεκέμβριο. Αντίστοιχα, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, έχει υποχωρήσει στο 5%, από το υψηλό του Ιουνίου στο 6,8%.

Σε δήλωσή τους μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της Fed τόνισαν ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάπως, αλλά παραμένει αυξημένος». Η σημερινή δήλωση περιλάμβανε γλώσσα που κατέστησε σαφές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις για να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

«Η Επιτροπή (FOMC) αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που θα είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου», σημείωσαν. Η έκταση αυτών των «μελλοντικών αυξήσεων», είπαν ότι θα εξαρτηθεί από έναν αριθμό οικονομικών και χρηματοοικονομικών παραγόντων.

Με τον πληθωρισμό να μειώνεται και τα επίπεδα ανεργίας να παραμένουν σε χαμηλό 50 ετών, η Fed στοχεύει σε αυτό που αποκαλεί «ήπια προσγείωση», που σημαίνει ότι θέλει να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε ετήσιο ποσοστό 2%, χωρίς να προκαλέσει σοβαρή ύφεση.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί μετά την ανακοίνωση της αύξησης, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να δώσει στοιχεία σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να συνεχίσει τις αυξήσεις και μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, στην οποία προβλέπεται νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ή εάν η αύξηση του Μαρτίου θα είναι η τελευταία.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:32 - 01 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.