ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. και…έπεται συνέχεια

16:23 - 02 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. και…έπεται συνέχεια
Την… αναμενόμενη απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης πήρε την Πέμπτη (2/2) το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προαναγγέλλοντας νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι θα διατηρήσει την πορεία του στην σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και στη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει να τα αυξήσει περαιτέρω. Λόγω των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη σύνοδο νομισματικής πολιτικής του τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την επακόλουθη πορεία της νομισματικής του πολιτικής.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό μειώνοντας τη ζήτηση και θα προφυλάξει την ευρωζώνη επίσης από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα πιο πρόσφατα δεδομένα και να ακολουθούν ανάλογη προσέγγιση σε κάθε συνεδρίαση.

Σταδιακή συρρίκνωση του APP

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης σήμερα τις λεπτομέρειες για τη μείωση των τίτλων του Ευρωσυστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP).

Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός μείωσής του θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι μερικές επανεπενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική. Ειδικότερα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα κατανέμονται κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων μεταξύ των συστατικών προγραμμάτων του APP και, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων κάθε χώρας και μεταξύ των κρατών-εκδοτών και των υπερεθνικών εκδοτών.

Για τις αγορές εταιρικών ομολόγων του Ευρωσυστήματος, οι υπόλοιπες επανεπενδύσεις θα κλίνουν πιο έντονα προς εκδότες με καλύτερες κλιματικές επιδόσεις. Με την επιφύλαξη του στόχου της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, αυτή η προσέγγιση θα υποστηρίξει τη σταδιακή απεξάρτηση των εταιρικών ομολόγων από τον άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης. Συνεπώς, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,00%, 3,25% και 2,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023.

Η πορεία των προγραμμάτων APP και PEPP

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύσει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός της θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά το PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που έχουν δανειστεί στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις συμβάλλουν στην κατεύθυνση της νομισματικής του πολιτικής.

Όπως επισημαίνεται, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Το Μέσο Προστασίας Μεταδόσεων (TPI) είναι διαθέσιμο για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων, άτακτων εξελίξεων στην αγορά που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει αποτελεσματικότερα την εντολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ που ξεκινά στις 15.45.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:01 - 02 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.