ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Καταδικάζει την κατάρριψη του μπαλονιού από τις ΗΠΑ-Πιθανά αντίποινα

11:12 - 05 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Κίνα: Καταδικάζει την κατάρριψη του μπαλονιού από τις ΗΠΑ-Πιθανά αντίποινα
Σε σημερινή του (5/2) ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να καταρρίψει το κινέζικο μπαλόνι που βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά πως δεν εξυπηρετούσε κατασκοπευτικούς-στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές στα μίντια, το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας καταρρίφθηκε από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη: συγκεκριμένα από F-22 τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση που βρίσκεται στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

Ένας πύραυλος AIM-9X ήταν αρκετός, όπως λέγεται, για να ολοκληρωθεί η αποστολή.

Υπενθυμίζεται πως λόγω της κατάρριψης ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, που ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούσε υπουργός του Μπάιντεν στη χώρα.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Κίνας, κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «υπερβολική αντίδραση και σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών».

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και διαμαρτύρεται για τη χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να απαντήσει.

Εξ αρχής το Πεκίνο είχε ισχυριστεί ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ.

Είχε χαρακτηρίσει ατύχημα την είσοδό του στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους ανωτέρας βίας. Ταυτόχρονα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν την Κίνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 05 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.