ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεισμοί στην Τουρκία: Πάνω από 4.800 νεκροί, εκατομμύρια άστεγοι

08:02 - 07 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Σεισμοί στην Τουρκία: Πάνω από 4.800 νεκροί, εκατομμύρια άστεγοι
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπινων απωλειών από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία ξεπερνά πια τους 4.800, με 3.381 νεκρούς στην Τουρκία και 1.444 στη Συρία. Την ίδια ώρα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι μέσα στο κρύο. Σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν μέσα στο κρύο και πάνω από τα χαλάσματα να κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά η καταστροφή είναι βιβλικών διαστάσεων.

Ομάδες διάσωσης από τη Ρουμανία, την Ελβετία, το Αζερμπαϊτζάν και τον Λίβανο έχουν σταλεί στη ζώνη του σεισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι ο στρατός της Τουρκίας άρχισε να απομακρύνει μερικούς από τους τραυματίες μέσω πλοίων του πολεμικού ναυτικού από το λιμάνι Iskenderun στην ανατολικότερη γωνία της Μεσογείου, ενώ εργάζεται για τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου στη ζώνη του σεισμού. Περισσότερα από 330.000 θύματα του σεισμού έχουν μεταφερθεί σε ξενώνες και πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με τον Οκτάι.

Ο επικεφαλής της AFAD, Γιουνούς Σεζέρ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 243 μετασεισμοί που εξακολουθούν να σπέρνουν τον πανικό στους δεκάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους , που πέρασαν μια εφιαλτική νύχτα στο ύπαιθρο καθώς στην περιοχή οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.

«Μέχρι στιγμής, περίπου 65.000 σκηνές και πάνω από 300.000 κουβέρτες και άλλα μέσα θέρμανσης έχουν σταλεί στην περιοχή της καταστροφής» τόνισε ο Σεζέρ.

Περίπου 4,1 εκατ. άνθρωποι, όπως υποστηρίζει ο ΟΗΕ, βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση εξαθλίωσης. Άστεγοι, εκτεθειμένοι στις ακραίες κλιματικές συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με μια επιδημία χολέρας να μεταδίδεται τάχιστα, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες δέχονται ένα επιπλέον πλήγμα εξαιτίας των σεισμών.

Η τραγωδία είναι τεράστια. Η Ελλάδα έχει στείλει βοήθεια από την πρώτη στιγμή, ενώ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τους ευχαρίστησε για τη στήριξη. Ο Τούρκος πρόεδρος σοκαρισμένος κύρηξε επταήμερο πένθος στην Τουρκία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:11 - 07 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.