ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε το αδιανόητο

13:45 - 14 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε το αδιανόητο
Για έναν κόσμο «πιο επιρρεπή σε σοκ» έκανε λόγο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεορκίεβα, φέρνοντας ως παράδειγμα την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον σεισμό που έπληξε πριν λίγες ημέρες τη Συρία και την Τουρκία.

«Πρέπει όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία για να είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι και πολύ πιο προσανατολισμένοι στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τους κραδασμούς», είπε η Γκεοργκίεβα την Τρίτη, κατά τη διάρκεια πάνελ σε εκδήλωση του CNBC.

«Αυτό που μας απασχολεί πολύ, ανησυχούμε είναι το απροσδόκητο», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου ενώ τόνισε την ανάγκη για ανθεκτικότητα στον πλανήτη μας, στις κοινωνίες που πρέπει να επιτρέπουν ίσες ευκαιρίες και στους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να επωφελούνται από την εκπαίδευση, την υγεία και την καλή κοινωνική προστασία.

«Δεν βρισκόμαστε εκεί που θα έπρεπε να βρισκόμαστε ως καλοί διαχειριστές του πλανήτη μας για τα παιδιά μας», ήταν το μήνυμά της.

Όσον αφορά στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι ο κόσμος έχασε «ένα πολύ πολύτιμο μέρισμα ειρήνης», ωθώντας τα έθνη να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα και λιγότερα για τις εγχώριες ανησυχίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές. «Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη», είπε.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Στη συνέχεια, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ πρέπει να διαδραματίσει «σταθεροποιητικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η χώρα χρειάζεται μεταξύ 40 και 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να λειτουργήσει φέτος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την εισβολή στην Ουκρανία ως τον «σημαντικότερο αρνητικό παράγοντα» για την οικονομία το 2022. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.