ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέμα εβδομάδων η ένταξη της Ουκρανίας σε πλήρες πρόγραμμα στήριξης

18:35 - 18 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Θέμα εβδομάδων η ένταξη της Ουκρανίας σε πλήρες πρόγραμμα στήριξης
Το ΔΝΤ απέχει εβδομάδες από την οριστικοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης για την Ουκρανία, όπως υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος του ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (φωτο).

Αυτό έρχεται λίγες ώρες αφότου το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές, ανοίγοντας το δρόμο για συνομιλίες για ένα πρόγραμμα πλήρους δανεισμού που θα στηρίξει την οικονομία του Κιέβου και θα προωθήσει την προσπάθειά του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο υπόκειται τώρα σε έγκριση από τη διοίκηση του ΔΝΤ.

«Ο χρόνος δεν είναι φίλος της Ουκρανίας σε αυτές τις ακραίες συνθήκες πολέμου», επεσήμανε η Γκεοργκίεβα μιλώντας στο CNBC από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. «Μιλάμε για αρκετές εβδομάδες, όχι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε όταν ερωτήυθηκε για το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης της διαφθοράς και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

{https://twitter.com/_HadleyGamble/status/1626883465818914818}

«Έχουμε μια χώρα όπου λειτουργούν οι θεσμοί. Όπου καταβάλλονται οι συντάξεις. Όπου υπάρχουν κοινωνικές δομές και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται έντονα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και όταν πέφτουν βόμβες», σημείωσε. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να ζητήσει οικονομική στήριξη άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. «Η Ουκρανία χρειάζεται το ΔΝΤ σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή. Γιατί? Επειδή οι οικονομικές ανάγκες της είναι ιδιαιτέρως σημαντικές. Χρειάζεται και την πολιτική υποστήριξη που παρέχει το ΔΝΤ. Η διαχείριση μιας πολεμικής οικονομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση», συμπλήρωσε.

Εκτός από την υποστήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας εν μέσω της ρωσικής εισβολής, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν επίσης στην «επιτάχυνση» των προσπαθειών της Ουκρανίας να ενταχθεί τελικά στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά να χορηγηθεί άμεσα καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία στις 23 Ιουνίου 2022.

«Θέτουμε την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προτεραιότητα στο έργο μας. Ανήκουν εκεί. Και το Ταμείο, φυσικά, μπορεί να τους βοηθήσει να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε αυτόν τον δρόμο» κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.