ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΕΑ: Πιθανές ελλείψεις στην αγορά ενέργειας τον επόμενο χειμώνα

17:57 - 19 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
ΙΕΑ: Πιθανές ελλείψεις στην αγορά ενέργειας τον επόμενο χειμώνα
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε για πιθανές ελλείψεις στην αγορά ενέργειας τον επόμενο χειμώνα, καθώς έρχεται σχετικά λίγο νέο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ενώ η κατανάλωση της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί φέτος.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έλαβαν πολλές σωστές αποφάσεις τον περασμένο χρόνο για να διασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό, όπως η κατασκευή περισσότερων τερματικών σταθμών LNG για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στους αγωγούς, δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters στο περιθώριο της ετήσιας Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο.

Αλλά ήταν επίσης τυχεροί, είπε, λόγω της ήπιας χειμερινής μείωσης της ζήτησης, ενώ η οικονομική αδυναμία στην Κίνα οδήγησε στην πρώτη πτώση της κατανάλωσης εκεί για 40 χρόνια.

«Για αυτόν τον χειμώνα, είναι σωστό να λέμε ότι είμαστε μακριά. Εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, θα πρέπει να καταφέρουμε να τον περάσουμε, έστω με κάποια πλήγματα εδώ κι εκεί», είπε ο Μπιρόλ. «Αλλά το ερώτημα είναι...τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα;», διερωτήθηκε.

Φέτος αναμένονται επιπλέον 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) LNG, είπε ακόμα, προσθέτοντας ότι ακόμη και με μια μικρή μόνο αύξηση της οικονομικής παραγωγής καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί της πανδημίας, η Κίνα πιθανότατα θα καταναλώσει το 80% του επιπλέον φυσικού αερίου.

«Αν και έχουμε αρκετούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG, μπορεί να μην υπάρχει αρκετό αέριο για εισαγωγή και επομένως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα τον ερχόμενο χειμώνα για την Ευρώπη», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό πιθανότατα θα ωθήσει ξανά τις τιμές προς τα πάνω.

«Δεν είναι σωστό να χαλαρώνουμε, δεν είναι σωστό πα πανηγυρίζουμε τώρα», τόνισε.

Ακόμη και με ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, θα περάσουν χρόνια μέχρι να μπουν στην αγορά, εξήγησε.

Ως εκ τούτου, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, ενώ η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να επεκταθεί ταχύτερα, είπε.

Ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας δικτύου που ρυθμίζει τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνέντευξή του στην Deutschlandfunk την Κυριακή είπε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, ειδικά καθώς η Γερμανία θα πρέπει τώρα να γεμίσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης χωρίς ρωσικό αέριο αγωγών.

«Μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά θα πρέπει να κάνουμε πραγματικά μεγάλη προσπάθεια», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλό να μην αφήσουμε τα επίπεδα αποθήκευσης να πέσουν πολύ κάτω από το σημερινό 71,52%.

Στη συνέντευξη, ο Μπιρόλ προειδοποίησε επίσης τις χώρες που είχαν αποφασίσει να καταργήσουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια να επανεξετάσουν εάν αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή για να το κάνουν, λέγοντας ότι η προσωρινή παράταση των τελευταίων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας μέχρι τον Απρίλιο για παράδειγμα, ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Χρειαζόμαστε όλες τις πηγές ενέργειας για να μας βοηθήσουν για τον επόμενο χειμώνα», είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.