ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απτόητη η ΕΚΤ: Προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. Κύριο

16:33 - 16 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Απτόητη η ΕΚΤ: Προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β.
Απτόητη μπροστά στην κατάρρευση της Credit Suisse καθώς και στη μεγάλη αναταραχή που έχει προκληθεί στην Ευρώπη στάθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στη σημερινή της συνεδρίαση.

Παρά το γεγονός ότι μόλις έσκασε η «βόμβα» της Credit Suisse αρκετοί αναλυτές θεώρησαν ότι η κεντρική τράπεζα θα «κάνει πίσω», τονίζοντας ότι θα βάλει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων, τελικά διαψεύστηκαν.

Αυτή, είναι η τρίτη διαδοχική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και η έκτη συνολικά από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τη σύσφιξη της πολιτικής της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

«Τα αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας ενισχύουν τη σημασία μιας προσέγγισης με βάση τα δεδομένα στις αποφάσισες του δ.σ. για τα επιτόκια», τονίζεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, η ΕΚΤ δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εντάσεις στην αγορά και είναι έτοιμη να απαντήσει όπως κρίνεται αναγκαίο, για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

«Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα», σημειώνεται, με την ΕΚΤ να διαβεβαιώνει ότι έχει στη διάθεσή της όλα τα εργαλεία για να στηρίξει με ρευστότητα το χρηματοοικονομικό σύστημα εάν χρειαστεί.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη το 2023 

Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βλέπει τώρα τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται τον Φεβρουάριο και το προσωπικό της ΕΚΤ αναμένει ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,6% το 2023, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που αναμένονταν στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, προβλέπεται να μειωθεί στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% το 2025, καθώς οι ανοδικές πιέσεις από προηγούμενες κρίσεις προσφοράς και το άνοιγμα της οικονομίας εξασθενούν και καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική μειώνει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.

Οι βασικές προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 έχουν αναθεωρηθεί έως και 1% κατά μέσο όρο ως αποτέλεσμα τόσο της πτώσης των τιμών της ενέργειας όσο και της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας της οικονομίας στο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.

Στη συνέχεια, το προσωπικό της ΕΚΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω, στο 1,6%, τόσο το 2024, όσο και το 2025, υποστηριζόμενη από μια ισχυρή αγορά εργασίας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2024 και το 2025 είναι ασθενέστερη από ό,τι προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.