ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Στα «σκαριά» η δημιουργία αστερισμού δορυφόρων, για στρατιωτικές επικοινωνίες!

11:37 - 17 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
ΕΕ: Στα «σκαριά» η δημιουργία αστερισμού δορυφόρων, για στρατιωτικές επικοινωνίες!
Ένα άγνωστο, μέχρι στιγμής, αλλά πολύ σημαντικό θέμα, εκείνο της δημιουργίας ενός αστερισμού δορυφόρων από την ΕΕ, αναδεικνύει, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jordan Bardella.

Όπως αναφέρει, η Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει το IRIS2, το ευρωπαϊκό έργο για τη δημιουργία ενός αστερισμού δορυφόρων που θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές και κυβερνητικές επικοινωνίες.

Αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2027. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. ευρώ παρέχονται από την ΕΕ, τα 750 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και τα υπόλοιπα από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι, το IRIS2 θα επιτρέψει στην Ευρώπη να κερδίσει σημαντικά την αυτονομία και την ανεξαρτησία αλλά αναρωτιέται ποιοι πρόκειται να είναι οι βιομηχανικοί εταίροι σ’ αυτή την προσπάθεια.

Υπενθυμίζει δε ότι, όσον αφορά την επιλογή των βιομηχανικών εταίρων και των δικαιούχων των διαγωνισμών, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, επιβεβαίωσε ότι «τα κριτήρια επιλογής για τους βιομηχανικούς εταίρους θα είναι εξαιρετικά αυστηρά» και ρωτάει την Κομισιόν, αν μπορεί να πει ποια ακριβώς κριτήρια σχεδιάζονται, για να διασφαλιστεί ότι μόνο οι ευρωπαίοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν εταίροι του έργου IRIS2, το οποίο έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την ευρωπαϊκή ήπειρό.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.