ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απέφυγε την ύφεση η βρετανική οικονομία-Μικρή ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο

09:40 - 31 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Απέφυγε την ύφεση η βρετανική οικονομία-Μικρή ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο
Τα αναθεωρημένα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου απέφυγε την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Η αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, που δημοσιεύτηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, είχε δείξει μηδενική ανάπτυξη.

Η ύφεση ορίζεται γενικά στο Ηνωμένο Βασίλειο ως δύο τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ στη σειρά και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο.

Ο Ντάρεν Μόργκαν, διευθυντής οικονομικών στατιστικών στο Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, δήλωσε: «Η οικονομία είχε λίγο πιο ισχυρή απόδοση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, με μεταγενέστερα στοιχεία να δείχνουν ότι οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και η μεταποίηση πήγαν καλύτερα από ό,τι αρχικά πιστεύαμε το τελευταίο τρίμηνο.

Τα νοικοκυριά εξοικονόμησαν περισσότερα το τελευταίο τρίμηνο, με τα οικονομικά τους να ενισχύονται από το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των λογαριασμών ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών του Ηνωμένου Βασιλείου με τον υπόλοιπο κόσμο μειώθηκε, λόγω της αύξησης των ξένων κερδών από εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα».

Η κρίση του κόστους ζωής έχει επηρεάσει σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες τους τελευταίους μήνες, ειδικά κατά την κρίσιμη περίοδο των Χριστουγέννων.

Έκτοτε, η οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν παρά το συνεχιζόμενο πλήγμα από τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει διψήφιος.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις την περασμένη εβδομάδα από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία είχε προβλέψει ότι η οικονομία εισήλθε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, απέκλεισαν την πιθανότητα ύφεσης το 2023.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.