ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital Economics: «Βλέπει» τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 4% Κύριο

16:34 - 13 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Capital Economics: «Βλέπει» τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 4%
Κορύφωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4% «βλέπει» η Capital Economics παρά τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι «αν και υπήρξαν σημαντικές εκροές τραπεζικών καταθέσεων τους πέντε μήνες που έληξαν τον Φεβρουάριο, αυτό οφειλόταν στα υψηλότερα επιτόκια και όχι στην απώλεια εμπιστοσύνης στις τράπεζες. Οι εκροές καταθέσεων αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από εισροές σε ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες».

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες δεν υπήρξε καμία πτώχευση σε τράπεζα της Ευρωζώνης, σε αντίθεση με όσα έχουν συμβεί στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Στο μεταξύ, οι τιμές των μετοχών στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, συνεχίζουν να είναι υψηλότερες από τις αρχές του έτους.

Capture 4034

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο στο ανώτατο όριο του 4%, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που προεξοφλείται τώρα στις αγορές».

Έτσι, ο οίκος βλέπει τα επιτόκια της ΕΚΤ σε υψηλά επίπεδα, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές έχουν παραδεχθεί ότι οι εκτιμήσεις τους είναι πολύ χειρότερες από το consensus για τα επόμενα δύο χρόνια, χαρακτηρίζοντας πιθανή μία ύφεση. Η άποψή τους αυτή αποδίδεται κυρίως στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και των συνθηκών δανεισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:43 - 13 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.