ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουδάν: Μετά την εμφύλια σύρραξη ήρθε και η υγειονομική κρίση

10:45 - 01 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Σουδάν: Μετά την εμφύλια σύρραξη ήρθε και η υγειονομική κρίση
Τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της εμφύλιας σύρραξης στο Σουδάν, οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 500 και δεκάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Υπολογίζεται ότι 40.000 Σουδανοί κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στο Τσαντ αλλά και στο Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι μάχες έχουν επεκταθεί σε 12 από τις 18 πολιτείες του Σουδάν, περιλαμβανομένου του Νταρφούρ.

Μπροστά στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση, όπως μεταδίδει το Euronews, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την άμεση αποστολή στο Σουδάν του αναπληρωτή του Μάρτιν Γκρίφιθς.

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές, φάρμακα και προσωπικό. Μια κατάσταση που υπήρχε και πριν το ξέσπασμα της σύρραξης, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Ακόμα και πριν την κρίση ήταν γνωστό ότι το υγειονομικό σύστημα του Σουδάν πέρασε κάποια δύσκολα χρόνια που έκαναν τις υποδομές του εύθραυστες και ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του Σουδάν σε όλα τα επίπεδα και τις περιοχές», σχολιάζει ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού αλλοδαπών πολιτών που παραμένουν στην χώρα. Περίπου 300 Αμερικανοί κατάφεραν να διαφύγουν με πλοίο από το Πορτ Σουδάν, αφού πρώτα διέσχισαν με λεωφορεία 800 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Χαρτούμ έχοντας ως συνοδεία σε αυτό το ταξίδι οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση απόπειρας επίθεσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.