ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Δεν θα κάνουμε «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων

16:17 - 04 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Δεν θα κάνουμε «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων
Το outlook (προοπτικές) για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό, με τις τιμές να προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα για πάρα πολύ καιρό, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο της κίνησης της ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Επισήμανε, μάλιστα πως παρά το... φρένο, δεν υπάρχει διάθεση για "παύση".

Η απόφαση ήταν «σχεδόν ομόφωνη» και όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αύξηση επιτοκίων, σημείωσε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν τάχθηκε υπέρ μιας παύσης. «Δεν θα κάνουμε παύση», ξεκαθάρισε η κα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η ΕΚΤ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει. 

«Συνολικά, οι εισερχόμενες πληροφορίες υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την αξιολόγηση της μεσοπρόθεσμης προοπτικής για τον πληθωρισμό που διαμορφώσαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας», είπε η Λαγκάρντ εξηγώντας το σκεπτικό της σημερινής απόφασης.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, ο βασικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μεταδίδονται δυναμικά στη χρηματοδότηση και τις νομισματικές συνθήκες της ευρωζώνης, ενώ οι καθυστερήσεις και η ισχύς της μετάδοσης στην πραγματική οικονομία παραμένουν αβέβαιες.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, «οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί».

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού», σημείωσε και ανέφερε ότι «οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

«Σε κάθε περίπτωση», είπε η Λαγκάρντ, «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα -που διαθέτουμε- στο πλαίσιο της εντολής να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας (2%) και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία ως προς τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:22 - 04 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.